Gangaram Panday krijgt tirade Simons over zich heen
26 Oct 2018, 00:51
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons dient Assembleelid Keshopersad Gangaram Panday van repliek. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Keshopersad Gangaram Panday (NDP) heeft donderdag een tirade van de Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons (NDP) over zich heen gekregen. De aanleiding hiertoe is de opmerking van Gangaram Panday dat de oorzaak van huiselijk geweld meer bij de vrouwen ligt. In De Nationale Assemblee (DNA) is tijdens het agendapunt 'Ingekomen stukken' het probleem van huiselijk geweld en de ernstige vormen daarvan, aan de kaak gesteld door verschillende leden.

“Het is inderdaad zo dat mannen zich schuldig maken aan geweldpleging, maar we moeten beginnen bij de oorzaak. Die ligt meer bij die vrouwen,” begint Gangaram Panday zijn vraag, waar hij meteen is onderbroken door de DNA-voorzitter. “Waar is uw onderbouwing, welk onderzoek rechtvaardigt het gedrag van vrouwen om geweld tegen ze te gebruiken. Ik ga het niet accepteren”, vraagt Simons aan het lid, waarna hij opnieuw de gelegenheid krijgt om zijn punt te maken. “U bent niet in de praktijk geweest om het onderzoek te plegen, maar ik was daar. Ik vraag de regering c.q. de minister van Juspol om op de politiebureaus, vooral de afdelingen te plaatsen van huiselijk geweld. Het gaat niet erom of de mannen zich daar meer schuldig aan maken of vrouwen, maar dat het in zijn geheel wordt uitgeroeid”, luidt het antwoord van Gangaram Panday op de vraag die Simons heeft gesteld.

“Ik heb 20 jaar in de praktijk als arts gewerkt en ik heb wel ervaring. Er zijn onderzoeken nationaal en internationaal. Geen enkel gedrag van geen enkel persoon, mag aanleiding zijn om geweld toe te passen op die persoon; vrouwen niet, kinderen niet, mannen niet. Als iemand u beledigt, u heeft ook een mond. Als iemand psychisch geweld op u toepast, zoekt u een andere oplossing. Vrouwen zijn slachtoffer van lichamelijk geweld én psychisch geweld en dat zuig ik niet uit mijn duim. Er is een ongelijkheid van geweld wat toegepast wordt op vrouwen, zuiver omdat zij als vrouw in een relatie zitten. Mannen zijn meer het slachtoffer van geweld in het algemeen, dus wanneer we praten over rovers of gevechten op straat. Ze passen geweld toe op elkaar, ik zeg ook om dat niet te doen. We moeten in een samenleving zo beschaafd mogelijk met elkaar omgaan”, reageert Simons op wat Gangaram heeft gesteld.

Het probleem van geweld tegen kinderen rijst volgens de Assemblee-voorzitter de pan uit en dat is ook onderzocht door DNA. “Dat is dezelfde basis van geweld tegen vrouwen, omdat wij als ouders vinden dat wanneer een kind zich niet gedraagt, wij het kind een fon fon’ moeten geven. Hetzelfde gedrag hebben de mannen tegenover hun vrouwen, dat wanneer zij zich niet gedraagt zoals hij dat wil, dat de man dan vindt dat hij haar niet alleen een pak slaag mag geven, maar als zij weggaat dat hij haar mag doodschieten. Het is een ernstige zaak, waarbij we geen enkele tolerantie, enig goedpraten van dit soort geweld willen hebben. Ik distantieer me dan ook van die uitspraak”, stelt Simons glashard.

“Als een vrouw in een relatie met een man deze psychisch terroriseert, dan heeft hij de vrijheid om die vrouw te verlaten. Dezelfde vrijheid moet de vrouw ook hebben. U heeft geen recht om aan die vrouw haar lichaam te komen en u heeft geen verontschuldiging daarvoor”. Om de conflicten die opgelost moeten worden tussen mannen en vrouwen, ouders en kinderen, dienen de DNA-leden het voorbeeld te geven, meent Simons. “Dat zij op een vredelievende en geweldloze manier worden opgelost. We kunnen niet vanuit deze zaal verontschuldigingen aandragen voor mannen die geweld gebruiken tegen vrouwen, of vrouwen die geweld gebruiken tegen kinderen. Geweld is niet wat we willen, geweld is iets wat ontstaat uit machteloosheid. Wij kunnen onmogelijk rechtvaardiging daarvoor vinden”, sluit Simons haar interventie af.

Fractieleider Gregory Rusland (NPS) zegt dat niets en dan ook niets iemand de toestemming geeft om de andere te mishandelen. Hij benadrukt namens de oppositie achter het standpunt van DNA-voorzitter te staan. Krishna Mathoera (VHP) voegt daaraan toe dat zij niet hoopt dat de politie een eigen conclusie trekt, een eigen mening en een eigen interpretatie daaraan geeft. “Ik hoop dat de politie gewoon objectief als hulpverlener elk slachtoffer serieus neemt, het probleem serieus neemt en daadwerkelijk ook hulp verleent”, laat het lid optekenen.

Minister Soewarto Moestadja heeft namens de afwezige minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, gevraagd of deze de vragen schriftelijk kan beantwoorden.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April