President heeft geen boodschap aan lawaaischoppers
10 Oct, 11:22
foto
President Desi Bouterse en zijn echtgenote Ingrid leggen een krans bij het Monument van 10 oktober 1760. Hiermee is het startsein gegeven van de vele activiteiten die vandaag worden gehouden. (Foto: René Gompers)


"Voor ons hebben wij geen boodschap aan andere lawaaischoppers. Wij gaan rustig verder met de orde van de dag". Zo reageert president Desi Bouterse op het afwijzen van Saramaccaanse granman Albert Aboikoni door de 'Liba Krutu' op Dritabiki. Daar is Naze Amina verwelkomd als granman van de Saramaccaners.

President Bouterse zei na de ceremonie vanmorgen bij het Monument van 10 oktober 1760 aan journalisten dat hij gehoopt had dat er andersoortige zaken op de krutu zouden worden besproken. Dat het zou gaan om de noden en de ontwikkeling van het binnenland.

"Ik zie dat er andere bedoelingen waren en dat is niet zuiver. Uiteindelijk zal dat altijd onderspit delven," meent Bouterse. Hij voert aan dat het proces over de benoeming van de granman is afgesloten. Drie personen zijn traditioneel ingewijd. De mensen konden geen keuze maken. Uiteindelijk is aan de president gevraagd om de knoop door te hakken. Dit is gebeurd en Aboikoni is beëdigd en geïnstalleerd als granman.

Vicepresident Ashwin Adhin die een forse regeringsdelegatie naar de krutu zou leiden, is niet meer vertrokken. Dit besluit is in de nacht genomen tijdens een spoedoverleg dat de president bijeengeroepen had. Adhin denkt niet dat met het besluit van de 'Liba Krutu' het binnenland tegenover de regering staat. Kleine groepen zijn volgens hem bezig. Dit wil niet zeggen dat het totale binnenland het besluit van de president om Aboikoni te benoemen niet respecteert.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May