Kar-festival voor derde maal succesvol verlopen
23 Sep, 06:30
foto
De kar met de gedaanten, die de genade vormen van de Almachtige worden door de Kwattaweg getrokken. (Foto's: Leroy Troon)


De volgelingen van Shri Krishna trekken zaterdagnamiddag voor het derde jaar op rij de kar met de beelden van Sri Jagganath, Sri Baladeva en Sri Subhadra Ji door de Kwattaweg. Deze gedaanten vormen samen de genade van de Almachtige. De man met één been is teruggekomen dit jaar om het voortouw te nemen van de gigantische kar. Al dansend en zingend zwaait hij met zijn krukken en zingt de hele groep in volle borst: “Hare Ram! Hare Krishna, Hare Hare!”

Dit is de 3e Ratha Yatra (Kar-festival) in Suriname. Dit jaar is er ongeveer drie kilometer afgelegd. Vanuit Mata Gauri is de kar getrokken naar de Hare Krishna Tempel. Terwijl de kar rolt, wordt er voor de wielen ook nog even geveegd. Een symbolische Krishna loopt helemaal voorin vergezeld door Radha en danseressen. Ouders hebben hun kinderen meegenomen om dit gebeuren mee te maken, met sommigen in een kinderwagen. Daarachter volgt de kar met de trekkers.

De politie heeft het verkeer voor ongeveer twee uren feilloos gedirigeerd. De automobilisten laten niet merken dat ze het oponthoud erg vinden, aangezien velen met één hand op het stuur de Ratha Yatra proberen vast te leggen met hun mobiel. Omstander en autobestuurders krijgen ook een zakje met zoetigheid.

Met vuurwerk, opzwepende dans en zang wordt de kar naar binnen getrokken op het terrein van de ISKCON (International society for Krishna Consciousness). Vicepresident Ashwin Adhin helpt de kar van genade ook verwelkomen bij de tempel. De aanwezigen mogen eten en drinken pakken en genieten van de talentvolle optredens. De organisatie zegt volgend jaar de Ratha Yathra weer te organiseren en hoopt meer zielen bij te trekken. Projectleider Sharmila Kalidien - Mansaram (Geetapriye-Radha Devi Dasi) is net als tempelpresident, Anil Mansaram, tevreden met het succes en het enthousiasme van deelnemers en omstanders.

Leroy Troon

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May