Brazilië krijgt steun om walvispopulatie beschermen
14 Sep, 08:22
foto
Veel soorten walvissen zijn nog steeds in gevaar. (Foto's: AFP)


Leden van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) hebben voor een Braziliaans voorstel gestemd om onbeperkte bescherming te bieden aan de walvispopulatie in de wereld. De stemming volgde na een woedend debat.

De niet-bindende "Verklaring van Florianopolis" ziet de walvisjacht niet langer als een noodzakelijke economische activiteit. Het voorstel werd gesteund door 40 leden met 27 stemmen tegen.

Pro-walvisvaartstaten, waaronder Japan, Noorwegen en IJsland, hebben de resolutie verworpen. In plaats daarvan steunden ze een Japans tegenvoorstel dat "coëxistentie" tussen commerciële walvisvangst en instandhouding beoogt.

"De wetenschap is duidelijk: er zijn bepaalde soorten walvissen waarvan de populatie gezond genoeg is om duurzaam te worden geoogst", staat in het Japanse voorstel. Maar milieuactivisten verwelkomden het besluit van de commissie.

"In plaats van de archaïsche en volledig onnodige jacht op walvissen, zou de bescherming en het vreedzame en puur niet-dodelijke gebruik van walvissen, waaronder walvisspotten, nu de focus van onze inspanningen moeten zijn," zei Nicolas Entrup van de in Zwitserland gevestigde NGO OceanCare. Hij prees de beslissing als "een manifest voor vreedzame co-existentie tussen walvissen en mensen".

Patrick Ramage, walvis-programmadirecteur van het International Fund for Animal Welfare, beschreef de verklaring als "een grote overwinning voor walvissen". Pro-walvisvaartlanden blokkeerden woensdag op de tweejaarlijkse bijeenkomst van de IWC een poging om een walvisreservaat in de Zuid-Atlantische Oceaan te creëren.

De Braziliaanse milieuminister, Edson Duarte, wiens land het reservaat heeft voorgesteld, zei dat hij "teleurgesteld" was maar zich niet zou laten afschrikken.

Het IWC erkent al twee walvisreservaten: één in de Indische Oceaan en de andere in de wateren rond de Zuidelijke Oceaan rond Antarctica. In 1986 stemde het ook in met een moratorium op de jacht, dat uiteindelijk een quasi-permanent verbod werd.
Maar door een uitzondering te gebruiken in het verbod dat de walvisvaart toelaat voor wetenschappelijke doeleinden, heeft Japan sindsdien elk jaar tussen 200 en 1.200 walvissen gedood, inclusief jonge en drachtige dieren. Commerciële walvisvangst in de 19e en vroege 20e eeuw bracht de gigantische zoogdieren op de rand van uitsterven.

Saturday 20 July
Friday 19 July
Thursday 18 July