Congresleden VS op oriëntatiebezoek in Suriname
29 Aug 2018, 16:28
foto
Leden van het Congres van de Verenigde Staten en ministers. Delegatieleider Robert Goodlatte en minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken schudden elkaar de hand. (Foto: BUZA/NII)


Een delegatie van het Amerikaans Congres, bestaande uit leden van de Republikeinse en Democratische Partij onder leiding van Robert Goodlatte, heeft een oriëntatiebezoek gebracht aan Suriname. De congresleden waren van 25 tot en met 27 augustus in Suriname.

De delegatie van de Amerikaanse wetgever heeft gesprekken gevoerd met de waarnemend president, Ashwin Adhin, de ministers van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, Defensie, Ronni Benschop, Justitie en Politie, Stuart Getrouw, Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en de directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid, Danielle Veira alsmede met devoorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerling-Simons.

Van Surinaamse zijde is benadrukt de potentie in de relatie met de Verenigde Staten van Amerika op met name de gebieden van de mijnbouwsector voor wat betreft de exploratie van olie, goud en gas, alsmede de houtsector, samenwerking op het gebied van defensie, bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en mensenhandel. Het aantrekken van buitenlandse investeringen is als belangrijk bestempeld voor het realiseren van de nationale ontwikkelingsdoelen en duurzame groei van de economie, meldt Buitenlandse Zaken via het Nationaal Informatie Instituut.

Er is ondersteuning gevraagd aan de vertegenwoordigers van het Amerikaans Congres voor de uitdagingen waarvoor middeninkomens landen, waaronder de Caribische landen zich geplaatst zien, als gevolg van de in hun ogen verkeerde classificatienormen waaronder per capita inkomen. Suriname heeft voorts de aandacht gevestigd op het feit dat kleine landen vaker het doelwit worden van blacklisting en dat het cruciaal is, dat er samenwerking komt voor wat betreft het uitwisselen van belangrijke data, mede vanwege het multi-dimensionale karakter van veiligheid.

De Amerikaanse delegatie heeft onder meer bevestigd dat er potentie is in de relatie met Suriname. De vertegenwoordigers zijn geïnformeerd over kwesties zoals het migratiebeleid, externe bedreigingen en de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit. De delegatie heeft Suriname gecomplimenteerd voor de inspanningen op het gebied van mitigatie van de effecten van klimaatverandering en in het bijzonder het bestemmen van circa 94% van het ongerepte regenwoud voor de wereld. In dit kader wordt verwacht dat Suriname kan kapitaliseren voor wat betreft het ter beschikking krijgen van klimaat financiering.
Advertenties