Ied-ul-Adha, het offerfeest
21 Aug 2018, 18:51
foto


In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadige

Wereldwijd wordt er op de 10e van de Islamitische maand Zul-Hajj het offer dat door Profeet Abraham werd gebracht, herdacht. De oorsprong van dit offer is in Heilige Quran beschreven in hoofdstuk 37 verzen 101-110 en in hoofdstuk 22 verzen 35-38.

In deze verzen heeft God de voorwaarden geopenbaard waaraan degene die het offer brengt moet voldoen, namelijk:
1. Degene die offert moet standvastig zijn aan het geloof;
2. Het offer moet gedaan worden in naam van God alleen;
3. Degene die offert moet regelmatig het gebed verrichten en vasten en zijn rijkdommen kunnen schenken voor de zaak van God;
4. Degene die offert moet het vlees verdelen onder de armen, wezen en behoeftigen;
5. Degene die offert moet taqwa in acht nemen: de intentie en handelingen van hem/haar moeten zuiver en waarachtig zijn.

De Heilige Profeet Mohammad (vrede zijn met hem) heeft gedurende de gelegenheid van Hajjatul-widaa (laatste hadj) in zijn toespraak gezegd: “O mensen, voor elk gezin is het nodig om één keer per jaar een offer te doen (Abu Daud, kitabis-Zahaya, nr. 1016)

De voorwaarden die in de hadies voorkomen betreffende het offeren zijn:
1. Pas na het Eidgebed moet er geofferd worden.
2. Degenen die willen offeren, moeten na het zien van de maan van Zul-Hajj tot en met de dag van het offerfeest hun haar en nagels niet knippen.
3. Het dier moet op de juiste wijze geslacht worden met een vlijm scherpe mes zodat het dier niet te lang pijn voelt.
4. Het dier dat geofferd wordt moet in gezonde staat verkeren zonder fysieke gebreken.
5. Een stier, koe of kameel mag geofferd worden namens 7 personen, terwijl een schaap of geit slechts namens een persoon geofferd mag worden.
6. Kamelen moeten ± 5 jaar oud zijn, koeien en stieren ± 2 jaar en schapen en geiten ± 1 jaar.
7. Namens een overledene mag ook geofferd worden.

Het offerfeest wordt dit jaar op woensdag 22 augustus gevierd. Moge de Almachtige God de totale Surinaamse gemeenschap in het algemeen en de moslims in het bijzonder in staat stellen om dit glorierijke feest op de meest voortreffelijke wijze te mogen vieren; daarbij letten op hun handelingen zodat die te allen tijde zuiver volgend de voorgeschreven regels zijn; dat het vlees van het offerdier verdeeld wordt onder de armen, behoeftigen, wezen, familieleden en vrienden zodat daardoor broederschap, eenheid, saamhorigheid worden bevorderd in de samenleving.
Namens de Ahmadiyya Muslim Gemeenschap wordt aan de gehele Surinaamse samenleving een gezegend Ied-ul-Adha toegewenst….Ied Mobarak!

Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname
Ephraimszegenweg # 67
Email: jamaat¬_ahmadiyya@hotmail.com
Advertenties