Somohardjo roept Javanen op eenheid te behouden
09 Aug, 22:17
foto
Pertjajah Luhur heeft de activiteiten rond 128 jaar Javaanse Immigratie dit jaar in het Openlucht Museum gehouden. De partij kreeg geen toestemming voor Mariënburg.


Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), heeft tijdens de viering van 128 jaar Javaanse Immigratie en de Bigi Sma Dey te Nieuw-Amsterdam, een oproep gedaan aan alle Surinamers van Javaanse afkomst om de eenheid te behouden. “Laat je niet verdelen. Laat je niet gebruiken als muurbloempje. Want dat betekent dat je er wel bent, maar geen enkele inspraak hebt.” De activiteiten van PL in het Openlucht Museum te Nieuw Amsterdam waren goed bezocht.

De PL-voorzitter zegt dat er vele Javanen zijn die belangrijke functies bekleden, maar geen enkele inspraak hebben. Verenigd in een partij hebben ze volgens hem echter wel inspraak. Ook als ze verenigd zijn in een organisatie is de kans op inspraak veel groter. Somohardjo meent dat toen de PL vanaf 2000 in de regering zat, zij aantoonbaar zaken heeft kunnen realiseren voor haar achterban. Hij vroeg zich af hoeveel districtscommissarissen of ambassadeurs van Javaanse afkomst er nu zijn. Ook merkte hij op dat er in Indonesië geen Surinaamse ambassadeur is aangesteld en zei dat de relatie tussen beide landen totaal verwaarloosd is.

Inspraak en gelijke behandeling
“Men kijkt neer op de Javanen en dat willen we niet hebben. Een Javaan is even sterk en heeft dezelfde kwaliteit. Wat we willen hebben is inspraak en gelijke behandeling. We willen geen underdog zijn en geen tweederangs behandeling hebben. We willen gelijke rechten en nationale eenheid. Daarom doen we alvast een beroep op alle Javanen om die eenheid te vormen”, luidde de oproep van de PL-voorzitter.

De politicus merkte op dat 2020 zijn laatste verkiezingen zijn. Na 50 jaar in de politiek is zijn wens dat de Javanen echt een eenheid gaan vormen. “Als we een vuist maken, kan hij ons niet breken. De politiek van Bouterse is inbraakpolitiek”, vindt Somohardjo, die eraan toevoegde dat dezelfde inbraakstrategie ook is toegepast in de economie en op het gebied van cultuur.

In vrede naast elkaar
De politicus sprak de hoop uit dat het Surinaamse volk in vrede naast elkaar kan leven. “En wij als Javanen dansen onze djarang kepang, de anderen hun natak, anderen dansen hun kawina. Belangrijk is voor ons dat wij naast elkaar en met elkaar moeten kunnen leven”, sprak hij. Ook voor de Inheemsen had Somohardjo een felicitatieboodschap. Vanuit Nieuw-Amsterdam feliciteerde hij namens alle progressieve Javanen, de Inheemsen met de Internationale Dag der Inheemsen en wenste hij hen een gelukkige dag toe.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May