Nicaragua: Dodelijke razzia’s door veiligheidsdiensten
16 Jul, 14:17
foto
De oproerpolitie begaf zich naar de wijk Monimbo, Nicaragua.(Foto: Reuters)


Nicaraguaanse veiligheidstroepen van de regering hebben razzia’s gelanceerd om de barricades van betogers in steden in het zuidoosten van het land op te ruimen. Het geweld heeft aan minstens 10 mensen het leven gekost.

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat minstens zes burgers zijn gedood, samen met vier leden van de veiligheidstroepen. De operatie was gericht op de stad Masaya en verschillende kleinere gemeenschappen en buurten in de omgeving. De Europese Unie, Colombia, Chili en Ecuador hadden kritiek op de acties van de regering.

Álvaro Leiva, het hoofd van Nicaragua Association for Human Rights, zei dat er minstens 22 voertuigen met veiligheidstroepen van de regering in het gebied waren aangekomen. 'Operation Clean-up' van de overheid concentreerde zich op de stad Masaya, de nabijgelegen dorpen Niquinohomo en Catarina en de wijk Monimbo.

Leiva waarschuwde mensen in de stad Masaya om binnen te blijven en zei dat "er zijn scherpschutters waren gestationeerd op verschillende plaatsen in de stad". Eerder zei hij dat de politie de gewonden belette om ziekenhuizen in het gebied te bereiken.

Een inwoner in Masaya vertelde het Franse persbureau AFP: "We worden aangevallen door de nationale politie en paramilitairen gewapend met AK-47's." De jongste regeringsactie kwam een dag nadat tientallen studenten in de hoofdstad Managua urenlang was belegerd door pro-regeringsstrijdkrachten in een parochiekerk naast de National Autonomous University of Managua (UNAN), voordat ze uiteindelijk toestemming kregen om te vertrekken na de interventie van Katholieke bisschoppen.

Twee studenten stierven in de actie en velen zeiden dat ze het gevoel hadden dat de veiligheidstroepen hadden geschoten om te doden. De UNAN was het laatste bastion van studentenprotest in de hoofdstad na maanden van nationale anti-regeringsprotesten waarin meer dan 300 mensen zijn gedood.

Ook op zondag waren er berichten over aanvallen op leden van de Nationale Dialoogconferentie die proberen om de verschillen tussen de regering en de oppositie op te lossen. Paramilitairen vielen de auto aan van Abelardo Mata, de rooms-katholieke bisschop van Esteli. De autoruiten moesten eraan geloven en de banden werden vernietigd. De bisschop werd een tijd in een huis vastgehouden en vervolgens door de politie overgebracht naar Managua. Hij is één van de bemiddelaars voor de Nicaraguaanse bisschoppelijke conferentie die toezicht houdt op de gesprekken tussen de regering en demonstranten.

In Managua verscheen een boerenleider, Medardo Mairena, die vorige week werd gearresteerd en ook lid is van de Nationale Dialoog, voor een rechter tijdens een gesloten sessie waarin hij werd beschuldigd van terrorisme. Een politieverklaring zei dat hij "verantwoordelijk was voor het bloedbad en de moord op vier politieagenten en een leraar van het basisonderwijs als gevolg van zijn terroristische acties". Scherpschutters schoten vrijdag de broer van Mairena op de borst, toen hij een protest leidde de aandacht op zijn arrestatie te vestigen.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens, de EU en Peru, Chili, Colombia, Spanje en Argentinië hebben alle verklaringen gepubliceerd die de acties van de Nicaraguaanse regering de afgelopen dagen hebben afgewezen.

Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February