Suriname strijdt om brons in FIBA-basketbaltoernooi
30 Jun 2018, 00:02
foto
Suriname heeft op het eind met 2,7 seconde te gaan de 'three pointer' niet kunnen scoren. De wedstrijd wordt met 3 punten verloren. (Beeld: FIBA)


Suriname heeft met 3 punten verschil vrijdagavond in de Anthony Nesty Sporthal verloren van Antigua & Barbuda. Het nationale basketbalteam speelt zaterdagavond tegen Barbados voor de derde plaats. De finale van de Fiba AmeriCup 2021 Caribbean Pre-Qualifier zal gaan tussen Guyana en Antigua & Barbuda.

De International Basketball Federation (FIBA) heeft Haïti uit de semifinale gehaald, omdat het land met acht niet gerechtigde spelers heeft deelgenomen aan het toernooi. Het is tegen de FIBA-regels om met acht genaturaliseerde spelers deel te nemen aan wedstrijden. De Haïtiaanse Basketbal Associatie zal later op de dag een persconferentie beleggen. Haïti had vier wedstrijden gewonnen en stond aan de top van de lijst. FIBA heeft de punten tot nul gebracht waardoor andere landen een plaatsje zijn opgeschoven. Suriname zou de semi-finale tegen Haïti spelen.

Het Surinaamse team, flink aangevuurd door het goed opgekomen publiek, is de wedstrijd goed begonnen. In de eerste quarter zijn 27 punten gescoord, terwijl Antigua & Barbuda 18 punten scoorde. De tweede quarter was een aangelegenheid van Antigua. De rust werd ingegaan met 36 punten voor Antigua en 33 voor Suriname.

Na de rust kwam Suriname goed opzetten en nam de leiding met 55-50. De spanning zat er goed in, maar uiteindelijk hebben 'de Tigri's' de wedstrijd verloren met 73-76. Suriname heeft een goede wedstrijd gespeeld, maar doordat de rebounds evenals in de wedstrijd tegen Guyana niet zijn gepakt en er nogal wat vrije worpen zijn gemist, is de wedstrijd alsnog verloren gegaan. Spelers en publiek hadden verwacht dat Suriname in de finale zou staan. In de Anthony Nesty Sporthal waren ook aanwezig de ministers Lalinie Gopal van Sport en Jeugdzaken en Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Nu zal er gestreden worden voor de derde plaats. Suriname heeft met 80-61 gewonnen van St. Lucia, 69-67 was de stand tegen Grenada en tegen St. Vincent & the Grenadines stond op het scorebord 88-86. Tegen Guyana is de wedstrijd met 72-83 verloren.