US$ 20 miljoen voor zonne-energieproject 49 dorpen
23 Jun, 15:51
foto
Minister Patrick Pengel die waarneemt op Natuurlijke Hulpbronnen, legt uit dat US$ 50 miljoen nodig is voor stroom in 128 dorpen. Hij wordt geflankeerd door zijn collega's, Yldiz Pollack-Beighle en Stephen Tsang. (Foto: Leroy Troon)


Er zijn 128 afgelegen dorpen die voor stroom afhankelijk zijn van generatoren. Dan nog hebben ze maar zes uren per dag stroom. Om al de dorpen te kunnen voorzien zal het ruim US$ 50 miljoen kosten, deelt waarnemend minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Patrick Pengel mee. Met US$ 20 miljoen van India, kunnen met een zonne-energieproject alvast 49 dorpen binnenkort de hele dag over stroom beschikken. De hulp van India wordt zeer op prijs gesteld.

Suriname is lid van de International Solar Alliance (ISA), een organisatie die uit meer dan 120 ‘sunshine’ rijke landen bestaat. ISA promoot een schoon milieu door onder andere het gebruik van fossiele brandstof zoveel mogelijk te verminderen. De ISA is een initiatief van premier Narendra Modi van India. Suriname wil de overeenkomst met ISA uitvoeren. “Om de samenwerking met de Alliance te beginnen, gaat India US$ 20 miljoen verstrekken voor de opzet van een zonne-energie project voor 49 dorpen in Suriname,” zei president Ram Nath Kovind tijdens zijn staatsbezoek mee. India heeft in Zuid-Amerika al intentieverklaringen voor zonne-energieprojecten, getekend met Peru en Guyana.

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is al geruime tijd op zoek naar oplossingen. Er zijn twee projecten aangedragen. “Bij een project gaat het om elektrificatie van 49 dorpen, verdeeld over drie gebieden,” licht Pengel toe. “West Sipaliwini is gebied 1, Mid-Sipaliwini en Brokopondo is gebied 2 en Oost Sipaliwini en Marowijne, gebied 3. De begroting hiervoor komt op rond de 50 miljoen US dollar.” Bij het het tweede project gaat het om 12 Inheemse dorpen van de Oost tot de Westgrens tussen Kwamalasamutu tot Coeroeni, geeft Pengel aan. Dit zal tussen de 3 en 5 miljoen US dollar kosten, deelt Pengel mee.

“Met de toegezegde krediet van US$ 20 miljoen kunnen we dus een groot deel van de ze twee projecten uitvoeren,” constateert Pengel. “De voordelen van zonne-energie zijn bekend. Het doel van beter en hoger onderwijs kunnen we bereiken door de hele dag stroom te voorzien. Stroom uit zonne-energie is veel goedkoper. Het milieu heeft ook voordeel. Er is geen CO2 uitstoot zoals dat bij brandstof gebeurt. De infrastructuur wordt lokaal aangelegd. Dat scheelt in investeringen. We werken eraan om deze 6000 huishoudens van stroom te voorzien.” Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen is afwezig omdat hij de eerste ministeriële conferentie heeft bijgewoond van ISA in Duitsland.

René Gompers

Sunday 24 February
Saturday 23 February
Friday 22 February
Thursday 21 February