WK 2018: België schiet zich ruim naar achtste finales
23 Jun 2018, 11:40
Het begon allemaal met een vroege overtreding op Eden Hazard, waarna de strafschop werd verzilverd, 1-0 in de 6e minuut. (Foto: Reuters)

Een doelpuntenregen werd het in het duel tussen België en Tunesië in het Spartak Moskou stadion. Romelu Lukaku en Eden Hazard scoorden twee keer en Michy Batshuayi (invaller voor Hazard) deed er één bij. De spits van Manchester United, Lukaku, staat nu met vier punten op het toernooi naast Cristiano Ronaldo van Portugal. Voor Tunesië scoorden Dylan Bronn en Wahbi Khazri elk een. België zit in de achtste finales. Tunesië verloor zijn eerste wedstrijd tegen Engeland met 1-2. Tunesië ligt er uit als Panama er niet in slaagt te winnen tegen Engeland.

Al vroeg in het duel zit België op rozen. Aanvoerder Eden Hazard gaat op de rand van de 16 meter op de grond. Nadat ook de video-assistent-scheidsrechter penalty beslist, wijst de arbiter naar de stip. Hazard verzilvert, 1-0 in de 6e minuut.

Het tempo van de strijd is hoog. Tien minuten later scoort Lukaku zijn eerste in het duel. Na een pas van Dries Mertens schiet Lukaku zijn derde WK-doelpunt in de rechteronderhoek. De 2-0 stand wordt in 109 seconden ongedaan gemaakt door Dylan Bronn. Na een kruisbal van Wahbi Khazri kopt Bronn de bal in de rechteronderhoek, 2-1. Tunesië vecht terug, maar ziet Bronn nog geen tien minuten na zijn aansluitingstreffer vervangen worden door Hamdi Nagguez. De verdediger krijgt een schot van Carrasso tegen zijn voet en zijgt neer. Hij kan niet verder.

De verstandhouding tussen Mertens en Lukaku is goed. Ze spelen op het juiste moment in, komen met prachtige loopacties en een uitstekende afwerking. Tunesië verweert zich kranig. Khazri komt twee keer gevaarlijk opzetten. Zijn eerste poging gaat boven het doel, terwijl doelman Thibaut Courtois zijn tweede schot kort daarna uit de rechterhoek van het doel moet wegwerken.

In de drie minuten toegevoegde tijd in de eerste helft, klapt het dicht voor de Tunesiërs. Lukaku maakt er 3-1 van na een assist van Thomas Meunier. De spits komt oog in oog te staan met Ben Mustapha, maar kiest er dan voor de bal over de doelman te wippen.

In de tweede helft voeren de Tunesiërs de druk op. Anice Badri zit goed in het spel. In de 50e minuut verlengt hij een pass van Ferjani Sassi en moet Courtois redding brengen in de linkeronderhoek. Een minuut later is het vierde doelpunt van België een feit. Aanvoerder Hazard schiet na een assist van Toby Alderweireld de bal in de linkeronderhoek. Tien minuten later wordt het schot van Badri afgeblokt na een vrije trap op de linkervleugel. Ook de Belgen komen goed opzetten, terwijl de Tunesiërs zich blijven inzetten. Courtois moet het leer in de 67e minuut na een schot van Badri uit zijn netten vegen.

Batshuayi die in het laatste kwartier komt invallen voor Hazard, loopt goed in. Tot tweemaal toe mist hij de 5-1. Maar op het verstrijken van de reguliere speeltijd lukt het hem. Youri Tielemans bedient Batshuayi met een perfecte voorzet. Batshuayi schiet binnen, 5-1. In de slotminuten wordt Courtois toch nog eens verslagen. Khazri legt het tweede in de mand in de 93e minuut na een kruisbal van Nagguez.