Kovind leidt delegatie van 70 personen naar Suriname
19 Jun, 00:00
foto
President Ram Nath Kovind van India brengt woensdag bij het monument van Baba en Mai hulde aan de Brits-Indische contractanten in Suriname in verband met de herdenking van 145 jaar Hindostaanse Immigratie. (Foto: Ranu Abhelakh)


President Ram Nath Kovind en first lady Savita Kovind van India arriveren dinsdagmiddag in Suriname. Hij staat aan het hoofd van een delegatie van 70 personen, zegt de Indiase ambassadeur Satendar Kumar aan Starnieuws. Het officiele gedeelte is altijd het hoogtepunt van een bezoek. In Suriname is dit de bespreking met president Desi Bouterse, de toespraak in De Nationale Assemblee en de participatie op de Internationale Yoga Dag, geeft Kumar aan. “Het laatste is uniek omdat dit niet gangbaar is tijdens een officieel Staatsbezoek.”

Het lijvige werkprogramma start dinsdagavond. Gelijk na de ontvangst op de luchthaven is er een bloemenhulde bij het standbeeld van Mahatma Gandhi, geroemd om zijn filosofie over vrede en geweldloosheid. Woensdag zijn er verschillende mala ophangingen, planten van een boom, kransleggingen, formele gesprekken, toespraak in het parlement, staatslunch en receptie. De reis naar Suriname staat in het teken van het aanhalen van de vriendschapsbanden, samenwerkingsrelatie en de herdenking van 145 jaar Hindostaanse Immigratie. India richt de ogen meer op landen in de Zuid-Zuid relatie en Suriname gaat voor het diversifiëren van de internationale samenwerkingen.

Suriname-India samenwerking
Vorig jaar april was de zesde India-Suriname gezamenlijke commissievergadering in Paramaribo. Toen overhandigde de Indiase minister voor Staat van Buitenlandse Zaken V.K. Singh een cheque van US$ 150.000 en zegde India een extra US$ 30 miljoen krediet toe op de vijfde kredietlijn van US$ 50 miljoen uit 2015. Hiervoor diende Suriname landbouwgerelateerde projecten in zoals de teelt van aloë Vera en ananas, waterpompen voor Wageningen en de uitbreiding van de Melkcentrale.

Suriname heeft eerdere Indiase kredietverstrekkingen gebruikt voor onder andere de aanleg en bouw van de 161 KV transmissie - en onderstation, pompgemalen, aanschaf brandweervoertuigen en helikopters. De kredieten worden tegen zachte leningspercentages voor een periode van vijftien jaar aangeboden. Als voorwaarde stelt India dat een Indiaas bedrijf het project uitvoert, dat voorgefinancierd wordt door Export-Import Bank of India.

First lady's op theevisite
Naast de Indiase diplomaten, topambtenaren, veiligheidsmensen en journalisten reizen ook enkele gezinsleden van president Kovind mee. Zij hebben geen formeel programma en krijgen een rondleiding, geeft Kumar aan. First lady Savita Kovind werkt wel een programma met first lady Ingrid Bouterse-Waldring af. Terwijl de staatshoofden na de mala ophangingen een persoonlijk onderhoud hebben, ontmoeten de first lady's elkaar op het paleis voor de thee. Hierna trekken zij naar de Palmentuin voor de ‘Craft Market Waka Pasi’ en bezoeken de Mytylschool voor een donatie.

Studiebeurzen en donaties
Steeds meer Surinamers tonen interesse voor een Indiase studiebeurs. Ongeveer 400 Surinamers volgden de afgelopen jaren een training onder het ‘Indian Technical & Economic Cooperation Programme’ (ITEC). Suriname kreeg 35 beurzen voor het studiejaar 2017-2018 en India overweegt om het aantal voor 2018-2019 te vergroten. India heeft eind 2014 een concept MoU aan Suriname aangeboden over de schenking van een IT-centrum. Dit aanbod staat vanaf 2008 open. Het land schonk eerder computers aan het Natin en financierde de renovatie van het 's Lands Hospitaal mortuarium. Andere financiële donaties gingen naar kerstviering voor senioren, schooltassen en opzet van de Craft Market in de Palmentuin - projecten van de first lady.

Kovind en Bouterse doen yoga
De derde high light voor de Indiase president is donderdag, de Internationale Yoga Dag. Na de toespraken zal hij samen met zijn Surinaamse collega enkele asana’s (lichaamshoudingen) en pranayama’s (ademhalingsoefeningen) van het yoga protocol doen. Dit wordt geleid door de Indiase swami Bharat Bhushan, die speciaal voor de gelegenheid naar Suriname afreist. Gastheer van deze activiteit is de ambassade van India, die voor de vierde keer deze publieke yoga sessie houdt.

India diaspora in Suriname
Volgens de december 2017-statistieken van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken wonen er 154.471 overzeese Indiërs in Suriname. Hieronder vallen 150 Indiërs en 154.321 personen van Indiase origine. Begin van het jaar participeerden negen Surinaamse parlementariërs van Indiase origine aan de eerste ‘Personen van Indiase Origine (PIO) Parlementaire Conferentie’ in India. Kovind en zijn delegatie hebben geen specifieke ontmoeting met de Indiase diaspora gemeenschap in Suriname, zoals hij van het weekend in Griekenland heeft gehad. Suriname is gastheer en belast met het programma, legt Kumar uit. Woensdag is er in de vooravond wel een receptie voor genodigden in de KKF-hal.

Internationale ondersteuning
India gaat voor een permanente zetel in de Verenigde Naties Veiligheidsraad en is voornemens om het Hindi tot een van de officiële talen bij VN te laten erkennen. Hiervoor is de ondersteuning van twee derde van de VN-leden (129 van de 193 lidlanden) nodig. In maart nam vicepresident Ashwin Adhin deel aan de Internationale Energieconferentie voor zonne-energie, een initiatief van India. Suriname sluit zich hierbij aan en Bouterse overhandigt woensdag Surinames ratificatiedocumenten voor de International Solar Alliance.

Kovind en zijn delegatie vertrekken donderdagochtend richting Cuba. Hij pleegt nog eerste enkele handelingen voor de nieuwbouw van het Swami Vivekananda Cultureel Centrum. India werd op 15 augustus 1947 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk (Engeland) en verkreeg op 26 januari 1950 officieel de status van een Republiek. Op die dag trad ook de goedgekeurde grondwet in werking.

Export naar India
2012 – 2013 USD 13.40 miljoen
2013 – 2014 USD 13.15 miljoen
2014 – 2015 USD 210.87 miljoen
2015 – 2016 USD 43.33 miljoen
2016 – 2017 USD 45.92 miljoen
2017 – 2018 USD 92.76 miljoen

Import uit India
2012 – 2013 USD 30.34 miljoen
2013 – 2014 USD 24.18 miljoen
2014 – 2015 USD 17.62 miljoen
2015 – 2016 USD 12.86 miljoen
2016 – 2017 USD 10.50 miljoen
2017 – 2018 USD 17.38 miljoen

Bron: India ministerie voor Handel en Industrie, Export Import Data Bank, Suriname

Sunday 24 February
Saturday 23 February
Friday 22 February
Thursday 21 February