Carisecure Task Force wil deze maand aan de slag
18 Jun, 20:14
foto
Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft een missie van USAID en de UNDP op bezoek. (Foto: Juspol/NII)


De in Suriname geïnstalleerde Carisecure Task Force wil deze maand starten met een pilotproject bij het Korps Politie Suriname (KPS). Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (Juspol) heeft vorige week de verdere uitvoering van het project uitgebreid besproken met een missie van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID), die samenwerkt met het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) en onder leiding was van de vertegenwoordiger in Suriname, Alexis Armstrong.


Getrouw heeft officieel kennisgemaakt met de USAID/UNDP-missie en de Carisecure Task Force. Carisecure is een regionaal project geïnitieerd door de USAID/UNDP, waarvan Suriname deel uitmaakt. De Task Force is in februari geïnstalleerd om de project targets te helpen bereiken en daarna verder te gaan.

De bedoeling van het project is om zoveel mogelijk data te verzamelen van jeugdigen die in aanraking komen met Justitie en Politie. Daarnaast zal er ook data gedeeld worden met belangrijke stakeholders, zoals het Openbaar Ministerie (OM), het gevangeniswezen en de Rechterlijke Macht. De organisatie wil deze maand al starten met een pilotproject bij het KPS, meldt de voorlichting van Juspol, via het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De nodige middelen zijn al in aankoop en in augustus 2018 zal er een consultant worden aangetrokken samen met het ICT-team van Suriname om onder meer, twee desktops, twee gps-instrumenten en een server te installeren. De desktops en de gps-instrumenten zullen geinstalleerd worden op de politiebureaus De Nieuwe Grond en Gyersvlijt. De server komt op het hoofdbureau van de politie aan de Duisburglaan. Er zal een trainer naar Suriname afreizen om het personeel van KPS te trainen. De bedoeling is om in een later stadium over te gaan tot de uitvoering van het project binnen KPS, het OM, de Rechterlijke Macht en binnen het gevangeniswezen.

De waarnemende korpschef Roberto Prade, de directeur van Justitie, Marianne Chin a Fat en de directeur Operationele Diensten, Lucretia Redan, waren aanwezig bij de ontmoeting.