Indiase president bezoekt Cuba na Suriname
13 Jun, 02:14
foto
Ram Nath Kovind is de 14e president van India. Het zal de eerste keer zijn dat een Indiase staatshoofd Suriname bezoekt.


De Indiase president Ram Nath Kovind begint over enkele dagen aan een achtdaagse drie-landentoer. Zijn reis die op 16 juni begint, brengt hem naar Griekenland, Suriname en Cuba.

Volgens Subrata Bhattacharjee van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken belast met Centraal-Europa bezoekt Kovind Griekenland op uitnodiging van de Griekse president Prokopis Pavlopoulus. Hij zal ontmoetingen hebben met Pavlopoulus, met de Griekse premier Alexis Tsipras en de leider van de oppositie Kyriakos Mitsotakis.

Kovind zal ook Indiase en Griekse CEO's ontmoeten en een toespraak houden over "India en Europa in een veranderende wereld" bij de Hellenic Foundation for Europe and Foreign Policy, een toonaangevende Griekse denktank.

Tijdens een media-briefing dinsdag zei Bhattacharjee dat de bilaterale handel tussen India en Griekenland US$ 530 miljoen bedraagt en dat sommige Indiase bedrijven ook zitten in de infrastructuur-, farmaceutische en staalsector in de Centraal-Europese natie. Omdat Griekenland de thuisbasis is van ongeveer 12.000 personen van de Indiase diaspora, zal Kovind ook communiceren met leden van de gemeenschap.

Vanuit Griekenland vertrekt Kovind op 19 juni naar Suriname. Het is de eerste keer dat een Indiase staatshoofd Suriname bezoekt. Partha Satpathy, van de afdeling Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat de bezoeken van Kovind aan Suriname en Cuba een weerspiegeling zijn van New Delhi, dat vanaf dit jaar meer aandacht besteedt aan de banden met Latijns-Amerika. Vorige maand bezocht de Indiase vicepresident M. Venkaiah Naidu Guatemala, Panama en Peru.

Kovind komt op uitnodiging van president Desi Bouterse naar ons land. Na officiële besprekingen zullen naar verwachting enkele overeenkomsten worden getekend op het gebied van onder andere gezondheid en informatietechnologie. India zal een aantal kredietlijnen aanbieden als onderdeel van ontwikkelingshulp.

Aangezien 37 procent van de Surinaamse bevolking van Indiase afkomst is, zal Kovind ook de basis leggen voor een Vivekananda-cultureel centrum. De meesten van Indiase afkomst zijn afstammelingen van contractarbeiders die op suikerrietplantages zijn gaan werken. De eerste contractarbeiders uit India arriveerden op 5 juni 1873 in Suriname. Op 21 juni zal Kovind deelnemen aan activiteiten als onderdeel van de internationale yogadag.

Vanuit Suriname vertrekken hij en zijn delegatie naar Cuba, wat opnieuw het eerste presidentiële bezoek van India ooit aan dat land zal zijn. Satpathy zei dat zowel India als Cuba belangrijke partners zijn in de wereldwijde Zuid-Zuid-samenwerking. Hij vertelde dat Kovind gesprekken zal hebben met de nieuwe leider van Cuba, Miguel Diaz-Canel.

Er zullen naar verwachting vier overeenkomsten worden ondertekend, onder meer op het gebied van biotechnologie en traditionele en alternatieve geneeswijzen. Kovind zal zijn bezoek op 23 juni beëindigen.

Volgens de perssecretaris van de Indiase president, Ashok Malik, zal dit het vierde en laatste buitenlandse bezoek van Kovind zijn in het eerste jaar van zijn presidentschap. In totaal heeft hij 10 landen bezocht. Tijdens het bezoek zal de president worden vergezeld door staatsminister voor Staal, Vishnu Deo Sai, twee leden van de Lok Sabha (het parlement), Dinesh Kashyap en Nityanand Rai, en andere hoge functionarissen.