Column: Politieke Borrelpraat 409
27 May 2018, 22:42
foto
Op het partijcongres van de NPS was De Nieuwe Leeuw nadrukkelijk aanwezig. (Foto: René Gompers)


“Heren borrelaars, dat was me weer een gedenkwaardige week met een terroristendreiging, paniek op Facebook, ouders en leerkrachten in schok en sommigen in shock en scholen dicht.”
“Echt niet alle scholen, bepaalde. Opvallend dat die Ali Issis Basjie Boezoek een bepaalde Lyco eruit pikt en Adek en Santo.”
“Al zou dat bericht nep zijn, met zulke dreigementen moet je altijd rekening houden.”
“Maar dan kunnen een paar grappenmakers die bijvoorbeeld hun leerstof niet onder de knie hebben, met dit soort berichten hun school of faculteit steeds doen sluiten, zodat ze elke keer weer een uitstel van repetitie of S.O. of tentamens kunnen forceren.”
“Ja, dat kan, maar het kan een keer ook een echte dreiging zijn.”
“En als men erachter komt wie die nepberichten heeft verzonden, gaat de dader een moeilijke tijd in de politiecel tegemoet.”
“Of was het een pressiemiddel om die twee terreurverdachten vrij te krijgen? Hun aanhouding is onlangs toch voor de zoveelste keer om niet al te duidelijke redenen verlengd?”
”Zo een dreiging werkt juist in hun nadeel, want dat linkt ze duidelijk aan de ISIS-terroristen.”
“Vandaar een verklaring van hen, via hun advocaten, dat ze niets met deze dreigmail te maken hebben en dat dit hun case juist ten slechte dient en niet ten goede komt.”
“Maar in die tweede dreigmail heb ik voor het eerst hun voornamen gelezen. Waarom doet ons vervolgingsapparaat na bijna een jaar, nog steeds zo geheimzinnig over deze twee jongens?”
“Ik vind dat ook een vreemde zaak. Eerst duurde het maanden voordat er een flodderig dossier aan hun advocaten werd overhandigd, nadat die jongens al die tijd voor eenieder afgeschermd waren, zelfs voor hun ouders.”
“Zo kweek je terrorisme, want zelfs een meervoudige moordenaar wordt niet zo behandeld.”
“Wat ik heel goed vind, is dat de Surinaamse Moslim Associatie en Surinaamse Moslim Federatie in duidelijke bewoordingen afstand nemen van dit soort gewelddaden die onder het mom van religie worden verricht.”
“Maar het allervreemdste vind ik, dat het hier twee jongens betreft met de Nederlandse nationaliteit.”
“Ik vind dat echt niet allervreemdst, want van daaruit komen vaak dit soort radicale invloeden.”
“Vreemde ideologieën, zei wijlen Jack Lach.”
“Nee, ik bedoel: waarom houden wij hier twee Nederlanders bijna een jaar lang vast om allerlei in waas gehulde terroristische redenen? Zo trek je de terroristen naar ons toe.”
“Of willen bepaalde schimmige figuren achter de schermen juist dat dit gebeurt?”
“Wie weet waar Willem Wouter woont, want in troebel water is het goed vissen vangen.”
“Dan wat zou jij dan in dit geval doen?”
“Ik zou een vrouw luidkeels laten schreeuwen: paraat, paraat, de Staat is paraat en in beraad zonder verraad, met gele leeuwen en hun vlaggengewapper en dan had ik deze twee Nederlanders in een verzegeld vliegtuig naar Schiphol gepost; laten ze deze zaak daar maar verder afhandelen, op hun kosten en risico. Dan zijn wij van die hebi af.”
“Maar intussen heeft onze Wafdraad dankzij herschikking van een lening en opkoop van Meriam-staatsaandelen door Staatsolie een voordeel van 337 miljoen Amerkan dalla gehad.”
“En terecht merkt mijn groene voorzitter op dat hij niet hoopt dat ‘den e fier prisiri lek f’a den fier prisiri ala lesi te moni doro ini a kondre disi.”
“Nou, mijn Woefdraad heeft een uitgebreid bericht gelanceerd waarin in de gebruikelijke warrelige financiële vaktaal wordt gezegd dat Financiën allerlei gaatjes en gaten gaan dichten, geldverkeer gaat versoepelen, schatkistpapier gaat dingensen, aflossingen gaat plegen en zo, enzo, enzo.”
“Maar mijn Groene Voorie maakt zich zorgen dat Financiën de aflossing van onze schulden voor zich uit schuift; alleen aan rente betalen we zo een vijftig miljoen srd per maand.”
“Ooow, wat erg, wat veel, wat verschrikkelijk, wat monsterachtig. Greggy begrijpt nog steeds niet dat je als staat moet lenen en niet aflossen, maar de rente wel steeds moet betalen.”
“Wat is dit voor onzin? Je moet toch aflossen?”
“Nee mang, anders breng je degene die je geld heeft geleend in problemen, want dan moet hij dat afgeloste geld weer ergens gaan uitlenen. Begrijpen jullie niet dat internationale banken leven van de rentes die aan hen terugbetaald worden, niet van de aflossingen zozeer.”
“Dus dan gaan we tot in lengte van dagen met al die schulden zitten?”
“Maak jij je daar druk om? Nogmaals, zolang onze staat maar de rentes trouw betaalt en een beetje aflossing erbij. Alleen een stommerik denkt zonder schulden vooruit te komen. Weet je wat de totale schuld van de USA is? Een paar triljoen dollars. Dat lossen ze nooit meer van hun leven af. De rente? Hun munteenheid is toch de wereldmunt.”
“Klopt, je kan niet alles meteen afwentelen op de bevolking. Kijk wat er nu in Brazilië gebeurt: om dat gat door corruptie bij Petrobrás te dichten, heeft men de dieselprijs in de afgelopen periode meer dan verdubbeld. Nu staken die meer dan honderdduizend vrachtwagenchauffeurs, plus ze blokkeren de grote snelwegen en de hele economie loopt vast als een motor waar je scherpzand in hebt gegooid.”
“Ai, en die president dreigt met het leger al die duizenden containertrucks van de weg te ruimen. Ga je gang.”
“Ja, maar kijk wat er in Venezuela gebeurt en dan gaan wij die Maduro feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning.”
“Maar mijn hemel, er waren zovele buitenlandse waarnemers. Is er werkelijk massaal ten gunste van hem gefraudeerd met de stemmen dat hij heeft gewonnen?”
“Hij heeft de mensen omgekocht met pakketten en beloften.”
“Jopie Pengel deed dat met het gratis verstrekken van haring en bokking, de zogeroemde bedee-ling of bedel-ing? Maar het heeft gewerkt, voor een tijdje.”
“Maar kijk hoeveel Venezolanen het land ontvluchten.”
“Inderdaad, niet zo best. Net als wij hebben gekend voor en na onze onafhankelijkheid. Maar hoeveel mensen ook wegtrekken en in diaspora gaan, ook in Venezuela, kijk naar hoeveel er ondanks alles blijven.”
“Ze hebben geen keus, ze hebben geen geld om weg te gaan.”
“Daarom is het goed dat onze regering de winnaar feliciteert en onze oppositie de noodlijdenden moreel ondersteunt.”
“En voor de rest zijn wij zijn zo met onszelf bezig om te schelden op Bouta, om te bewijzen dat zijn beleid na 8 jaar een economisch fiasco is…”
“Wat een waarheid is…”
“Waar we allemaal, ook al die economische wijsneuzen, aan debet zijn. Stel je voor dat één man, in z’n eentje, zonder steun van wie dan ook, zo een chaos kan creëren, wat een macht moet die dan hebben.”
“Mang, ze je weer, met al dit gebabbel zien we de ware werkelijkheid over het hoofd, zo ook met die terroristendreiging. Ik zeg: scenario, en nogmaals scenario…”
“Ja, ja, jij met je scenario’s.”
“Nou, in de jaren tachtig hebben we toch ook vele van deze scenario’s meegemaakt? Plotseling belt iedereen iedereen op, en zegt: ‘Ga snel uien, rijst, zout, suiker weet ik veel inkopen.’ Weten jullie dat nog?”
“Ai, dan rennen al onze vrouwen naar alle supermarkets, die natuurlijk vol hamsterende mensen zijn, dus er is niets te vinden plus omu verkoopt baka doro tweemaal de prijs aan vaste klanten.”
“En iedereen praat over een dreigende coup, praat elkaar na, gooit olie en zout en nasikruiden op die tori, en vergeet een ander probleem dat in feite speelt…”
“Zoals die klemming van 19 miljoen euro op Schiphol.”
“Dus dit scenario is volgens jou in elkaar gezet om bepaalde kapitaalkrachtigen even te laten vergeten dat hun geld vastzit. Want persstilte hielp niet, en de bank-kaken stijf op elkaar houden, helpt nog minder, want als je boven dichthoudt, gaat ergens anders, meestal van midden onder, iets anders open en wat daaruit komt, boi, dat n’e smeer boeng.”
“Maar nu met dat voordeel van 337 miljoen Amerkan dalla, ach, dan is die 19 miljoen euro een tjikkenfeet om te dekken. Yeah, w’o fier prisiri, nyang, dringi de boel, plus a koers saka, plus cambio’s houden zich eindelijk aan de regels.”
“Ach, voor hoelang? Alle regels verwateren in dit land.”
“Totdat ze weer een lading geld met witwasinhoud op Schiphol voor ons klemmen. Dan gaan we ons weer snel aan de regels houden. That’s us.”
“Yeah, dus straks gaan we allemaal zelfstandig de verkiezingen in, zonder al die pre-electorale waterhoofdcombinaties vol klein en groot geboefte. La we zien wie zelfstandig, zonder vlaggengewapper en schelden op de tegenstander binnenkomt.”
“En wie al voor de verkiezingen zijn presidentskandidaat en kandidaat-ministers bekend durft te maken.”
“En wie met duidelijke maatregelen, volgens een begrijpelijk stappenplan, om de economie recht te trekken, zal komen. Dus welke subsidies worden op welke manier in hoeveel tijd afgebouwd, welke maatregelen om de verdiencapaciteit…”
“Ach, zeur nou niet, mang, en zuip. Hoofdregel van het beleid: hou de boel zoet met lekkers en vrije dagen en kom met zo min mogelijk regels, prijsverhogingen en dat soort hinderlijke dingens, ja geen dingen, maar dingennnns.”
“Proost daarop.”

Rappa
Advertenties