PALU wil DNA-vergadering 'Omkoopaffaire Ballast Nedam'
24 May, 14:40
foto


De PALU vraagt Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons in een open brief een openbare vergadering te houden over de 'omkoopaffaire Ballast Nedam'. Personen in Suriname zouden zijn omgekocht bij de bouw van de bruggen voor een bedrag van NF 34 miljoen.

De brief aan de Assembleevoorzitter, ondertekend door PALU-voorzitter Jim Hok.

"Geachte Voorzitter,
Met grote bezorgdheid heeft de PALU via de media vernomen over de getuigenissen in de omkopingsaffaire Ballast Nedam die momenteel door de rechter in Nederland wordt behandeld. Het gaat in deze om de zaak waarbij dit bedrijf onder andere bij de bouw van de bruggen over de Coppename- en de Surinamerivier personen in Suriname zou hebben omgekocht voor Nf34 miljoen.

Bij de bouw van de bovengenoemde bruggen tijdens de NDP-regering Wijdenbosch-Radhakisun heeft Ballast Nedam aan personen in Suriname steekpenningen betaald. Dit bedrag is natuurlijk niet uit de zak van Ballast Nedam gekomen, maar is door het bedrijf gewoon opgeteld bij de kostprijs van de bruggen. Een prijs die dus uiteindelijk door de belastingbetaler van Suriname is opgebracht en betaald. Tot nu toe waren het misschien geruchten over omkoping. Maar nu komt het met de behandeling van deze zaak in Nederland zelfs tot een veroordeling. Logischerwijs zou het OM in Suriname in beweging moeten komen omdat als deze zaken op waarheid berusten, dan zijn er mogelijk ook strafbare handelingen in Suriname gepleegd, ten nadele van het Surinaamse volk.

Een duidelijk signaal naar de samenleving is dringend noodzakelijk middels een kamerbrede ondersteuning in DNA voor het aanzetten van het Openbaar Ministerie in Suriname om in beweging te komen om deze kwestie ook in Suriname tot op de bodem uit te zoeken. Wij verzoeken u derhalve om als voorzitter van De Nationale Assemblee, het Hoogste College van Staat dat het volk vertegenwoordigt, een Openbare Vergadering hiertoe uit te schrijven."