DSB opent André Loor-bibliotheek
23 Feb 2011, 02:00
foto


De Surinaamsche Bank (DSB bank) heeft de boekencollectie van de prominente historicus André Loor overgenomen en ter beschikking gesteld aan het publiek. Maandag ging de Andre Loor-bibliotheek officieel open, op de bovenverdieping van de voormalige directeurswoning achter het hoofdkantoor van DSB aan de Henck Arronstraat.

Loor, die vorige week zijn 80ste verjaardag vierde, droeg meer dan 1200 boeken over die hij in de loop der jaren verzamelde; de boeken handelen allemaal over Suriname. Loor is een groot kenner van de Surinaamse geschiedenis. Hij heeft ontelbare publicaties op zijn naam staan over episoden uit het nationale verleden en is bij het grote publiek bekend vanwege zijn televisieoptredens van weleer waarin hij prachtig kon vertellen over de geschiedenis.
DSB Bank is opgetogen met de verzameling, zegt Renate Cruden van DSB. Met behulp van het Nationaal Archief worden de boeken momenteel ontzuurd; dit proces wordt toegepast bij waardevolle boeken die de tand des tijds moeten kunnen doorstaan.

Loor was maandag aanwezig bij de opening van de bibliotheek. Hij reageerde trots op de onthulling dat de bibliotheek zijn naam draagt. Hij ziet niet meer zo best, maar vertellen kan hij nog steeds, zo bleek toen hij de opening opluisterde met een mooi historisch verhaal.

Het doel van DSB is dat de hele samenleving optimaal gebruik kan maken van deze bibliotheek, benadrukt Cruden. "Studenten, onderzoekers, docenten, andere belangstellenden, de jeugd voorop. Iedereen is van harte welkom om de werken in te kijken."
Wie een kijkje wil nemen, moet eerst een afspraak maken met de bibliothecaris via het centrale telefoonnummer van DSB Bank. Het ligt in de bedoeling de bibliotheek verder uit te breiden met boeken over Suriname.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May