Honderden geslaagden bij Hindi-examens
23 Mar 2018, 20:17
foto
Aanwezigen bij de dilpoma-uitreiking aan geslaagden van de Hindi-examens van Stichting Hindi Parishad.


Dit jaar hebben 68 Hindischolen met 601 kandidaten uit 5 districten meegedaan aan het Hindi-examen van de stichting Suriname Hindi Parishad (SHP). De diploma-uitreiking aan de geslaagden was eerder deze week, op Wereld Poëziedag. Het examen werd op 28 januari in de eerste 4 niveaus afgenomen, nl. Prathamá, Madhyamá, Uttamá en Praveshiká. De hogere niveaus (Parichay, Kovid en Ratna Bháshá) worden om de twee jaar afgenomen.

524 kandidaten (90%) zijn geslaagd. Nickerie had dit jaar een groei van 300% ten opzichte van de afgelopen 4 jaren. Uit de statistieken blijkt dat 65% van de kandidaten jonger was dan 30 jaar. De jongste deelnemer aan het examen was 7 jaar en de oudste 74 jaar, zegt de SHP-voorlichting.

Op de uitreikingsavond zijn kavita’s (gedichten) van Sarnámi en Hindi schrijvers opgedragen. Bholanath Narain benadrukte het belang voor behoud van Sarnámi en het promoten van Hindi voor het nageslacht. De Hindi studie boeken worden gratis verstrekt aan de scholen met de medewerking van de Indiase Ambassade; ook de docenten geven doorgaans gratis les. De stichting hoopt dat hierdoor meer mensen de lessen zullen volgen.

De best geslaagden voor het jaar 2018 zijn voor Prathamá: Raghoedat Panday, Skeshadhary uit Nickerie. Voor Madhyamá: Paragh-Mangre, Lalita uit Wanica en Ramesar-Bahoran, Joan uit Paramaribo. Voor Uttamá: Nanden-Harpal, Bidiawatie uit Wanica en voor Praveshiká: Sattoe, Sardhawatie uit Paramaribo.
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March