20 jaar cel geëist tegen Benny Brondenstein
19 Dec 2017, 10:20
foto


Tegen Benny Brondenstein, lid van groep van 16 coupplegers, heeft auditeur-militair Roy Elgin vandaag een gevangenisstraf van 20 jaar geëist. Volgens de openbare aanklager heeft hij deelgenomen aan het beramen van de moordplannen en heeft een actieve rol vervuld in de moord op vijftien mannen op 8 december 1982. Alle leden van de groep van 16 zijn volgens de auditeur-militair betrokken bij het moordplan. De verdachte wordt bijgestaan door het advocatenkantoor Kanhai.

Brondenstein heeft in 2010 tijdens zijn verhoor door de Krijgsraad in Boxel verklaard niks af te weten van de moorden. Zeven personen hebben bezwarende verklaringen in de 8 december strafproces tegen Brondenstein afgelegd. Hij is gezien in fort Zeelandia op 8 december. Hij bleef erbij dat hij niet in het fort was geweest die dag.

Brondenstein was op 8 december 1982 gezagvoerder op de militaire boot S 402, die maandenlang voor anker lag bij de Marinetrap. Op 8 december gaf hij kort na een regen van kogels in fort Zeelandia de opdracht om te varen naar Jagtlust, Commewijne. "Ik heb helemaal geen schoten gehoord. Ik was beneden in mijn kajuit. Als andere mensen schoten gehoord hebben, moeten ze dat zelf weten. Ik weet van niks. Elke dag gingen wij varen dus die dag ook", verklaarde Brondenstein. Na enige tijd meerde het marinevaartuig weer aan bij het fort.

De verdachte ontkende dat hij samen met de toenmalige bevelhebber Desi Bouterse en anderen moordplannen had gemaakt. Hij bevestigde op 7 december 1982 een 3 ton pick-up te hebben bestuurd naar de OP savanne, achter Zanderij, waar schietoefeningen zijn gehouden. "Dat is een normale oefening. Wij hebben niet gesproken over het ophalen en doodschieten van mensen", zei Brondenstein.
Advertenties