Chili: Dodelijke aardverschuiving in toeristenoord
17 Dec 2017, 13:08
foto
Het merengebied van Chili is dunbevolkt. (Foto: Reuters)


Een aardverschuiving veroorzaakt door stortregens heeft minstens vijf mensen in het zuiden van Chili gedood en tientallen huizen verwoest. In het afgelegen dorp Villa Santa Lucia in het merengebied van het land, worden vijftien mensen vermist. Het dorp is populair bij toeristen.

President Michelle Bachelet heeft de noodtoestand uitgeroepen in het gebied. Duizenden zijn verstoken van elektriciteit en afgesloten van de rest van Chili. "Ik heb reddingswerkers opdracht gegeven alle nodige middelen ter beschikking te stellen om de mensen van Villa Santa Lucia te beschermen," zei Bachelet.

Een deel van de vallei waar het dorp ligt, zo'n 1.100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, Santiago, is overspoeld door een enorme hoeveelheid modder uit de omliggende bergen. Lokale media meldden dat de regio de afgelopen 24 uur ongebruikelijk veel regen had gehad.

Tientallen mensen zijn overgevlogen en naar de naburige stad Chaitén gebracht. Reddingsteams zijn op zoek naar overlevenden. Het dorp ligt in de buurt van Corcovado National Park, populair bij toeristen vanwege de vulkanen, fjorden en bossen.
De modderstroom heeft zich zaterdagochtend voorgedaan, aan de vooravond van de stembusgang om de volgende president van Chili te kiezen. De autoriteiten zeggen dat de stemming volgens plan verloopt. Ongeveer 14 miljoen kiesgerechtigde Chilenen kunnen kiezen tussen de centrumrechtse kandidaat, Sebastián Piñera, en Alejandro Guillier, die door Bachelet wordt ondersteund.

De beslissende tweede verkiezingsronde moet uitmaken wie de opvolger wordt van de socialistische Bachelet zal opvolgen. In de eerste ronde haalde zakenman Piñera 36,6% van de stemmen, terwijl voormalige journalist Guillier 22,7% van de kiezers voor zich wist te winnen.
Advertenties