KPS informeert Chinese ondernemers over veiligheid
10 Dec 2017, 00:00
foto
KPS-toppers verstrekken veiligheidsinformatie aan Chinese ondernemers op de Chinese ambassade. (Foto’s: SCTV)


Toppers binnen het Korps Politie Suriname (KPS) hebben vrijdagavond een informatiesessie verzorgd voor Chinese ondernemers. De Chinese gemeenschap in Suriname maakt zorgen om de veiligheid. Zij wil graag weten welke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen voor zichzelf en de samenleving.

De bijeenkomst was in samenwerking met de Chinese ambassade. Die vindt veiligheid voor burgers en ondernemers erg belangrijk om economische ontwikkeling te bereiken. De sprekers, belast met Paramaribo en de acht ressorten gingen in op verschillende aspecten zoals maatregelen om de orde, rust en veiligheid te waarborgen en bereikbaarheid en mobiliteit van de politie. Er werden ook veiligheidstips meegegeven.

Achter de informatietafel zaten de politieambtenaren Prem Jethoe, Sjaam Debitewari, Kries Binda, Humphrey Vigelandzoon, Jiwenperkash Mahabir, Arny Boldewijn en Carl Cederboom. Zonder al teveel details te delen, gaf Jethoe aan dat de politie een nieuwe strategie van surveillance hanteert. Er zijn zogenaamde ‘hotspots’ geïdentificeerd op basis van verzamelde criminaliteitsdata. De politie houdt op die plekken extra wegcontroles, is het direct aanspreekpunt voor die buurt en gaat ook af op de binnengekomen meldingen. “Een verbetering van de reactie en aanrijtijd.”

Een groep agenten die net de elementaire training heeft doorlopen, wordt nu ook ingezet. Naast deze capaciteitsversterking, krijgt de politie ook ondersteuning van militairen en penitaire ambtenaren. Ondanks de schaarse middelen en nu het transport probleem vindt de politie altijd een oplossing om het werk te verrichten.

De aanwezigen kregen verschillende adviezen mee. Ze moeten vooral letten op hun omgeving, hun dagelijkse routine, de route en tijdstippen die ze kiezen. “Hoe draag je waardevolle zaken met je mee en om de hoeveel tijd breng je delen van je dagopbrengst weg”, gaf Jethoe aan. Hij vroeg hen ook om zorgvuldig met bedrijfsinformatie om te gaan en slechts het nodige met arbeiders te delen. Hij beveelt ook aan om een groepsapp te gebruiken en een alarmsysteem installeren.

De informatiebijeenkomst was een vervolg op die van vorig jaar op de ambassade die succesvol was. De politiecommandanten dankten de ambassade voor de verleende samenwerking tot dusver. De chinezen zorgden onder andere voor de reparatie van politievoertuigen en schonken kogelwerende vesten. De ambassade overweegt om binnenkort ook motorfietsen te doneren aan het korps. Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noordoost woonde de sessie ook bij.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March