Bolivia maakt weg vrij voor vierde termijn president
30 Nov 2017, 02:49
foto
Evo Morales is de eerste inheemse president van Bolivia en is bezig aan zijn derde termijn. (Foto: Reuters)


Het Constitutionele Hof van Bolivia heeft besloten dat president Evo Morales voor een vierde achtereenvolgende periode in 2019 mag strijden voor het presidentschap. De rechtbank heeft het resultaat van een referendum vorig jaar, waarin een meerderheid van de Bolivianen zijn voorstel om de grondwet te wijzigen, nietig verklaard.

Het hof besliste dat Morales de stemming met een kleine marge had verloren door een illegale lastercampagne. De oppositie zegt dat de uitspraak een aanval is op de democratie. Morales is sinds 2006 in functie. Als de 58-jarige leider de volgende verkiezingen wint, dan eindigt zijn termijn in 2025. Tegen die tijd zal hij 19 jaar aan de macht zijn geweest.

Zijn aanhangers zeggen dat hij meer tijd nodig heeft om zijn programma van sociale hervormingen te verstevigen. Maar de oppositie zegt dat het resultaat van het referendum van februari 2016 gerespecteerd moet worden.

De grondwet was al een keer gewijzigd, waarbij de beperkingen waren weggemaakt om Morales de mogelijkheid te bieden voor een derde achtereenvolgende ambtstermijn. Eerder deze maand namen duizenden mensen deel aan een demonstratie in La Paz. Het protest was georganiseerd door inheemse groepen en de verschillende bonden die de partij van de Morales zijn 'Movement Towards Socialism (MAS) ondersteunen.

Morales is de eerste inheemse leider van Bolivia. Velen zeggen dat hij het recht moet hebben om aan de macht te blijven zolang de mensen voor hem stemmen. De regering stelt dat Morales het referendum van vorig jaar nipt heeft verloren vanwege een lastercampagne tegen hem.

De aantijgingen kwamen vlak voor het referendum. Morales werd ervan beschuldigd dat hij zijn invloed had gebruikt om een Chinees bouwbedrijf in Bolivia te bevoordelen. Hij heeft de aantijgingen ontkend. In eerste instantie zei Morales dat hij het resultaat van de stemming zou respecteren, maar later deed hij een beroep op het Constitutionele Hof.

De verdediging van Morales heeft het Amerikaanse Verdrag van de Rechten van de Mens geciteerd en gezegd dat het Boliviaanse volk het recht heeft om op hem te stemmen en dat hij het recht heeft om gekozen te worden.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April