Protesterenden hebben hoop ondanks geringe opkomst
26 Nov 2017, 00:54
foto
Protesteerden bij het Onafhankelijkheidsplein willen het aftreden van president Desi Bouterse.
(Foto's: Edward Troon)


Terwijl Desi Bouterse bezig was de parade en het defilé af te nemen te Bronsweg, werd op het Onafhankelijkheidsplein geroepen om zijn aftreden. Ongeveer honderd mensen hadden zich op het aangeven tijdstip verzameld. Tijdens het lopen om het Onafhankelijkheidsplein, groeide de groep aan tot een kleine 200 personen. Bouterse zei zaterdagavond in zijn toespraak tot de menigte dat het hem pijn doet dat terwijl hij besluit in Brokopondo 42 jaar Onafhankelijk te vieren, een groep en mensen van Front gaan protesteren. "Mek den 200 of 150 sma san ben de tap a Plein, mek' den go dok. Mek' den go rust. Eeuwig mi yere den moe, mek' den tan moe."

Verschillende organisaties hadden het volk opgeroepen massaal te protesteren tegen het regeringsbeleid. Xaviera Jessurun, Curtis Hofwijks, Xiomara Cadogan Assembleeleden Krishna Mathoera en Edward Belfort hebben afgegeven op het feest in Brokopondo. Zij stelden dat mensen in armoede leven, het land in crisis is. Er is geen enkele reden om geld te verspillen door te feesten in Brokopondo.

De politie die ter plekke aanwezig was, vroeg aan Hofwijks of er vergunning is aangevraagd voor de protestbijeenkomst. Hofwijks deelde mee dat hij op het Onafhankelijkheidsplein is in verband met 42 jaar Srefidensi. De organisatie kreeg te horen dat er geen toestemming is om te demonstreren.

Verschillende personen voerden toch het woord via een megafoon. De agenten hebben dat niet verhinderd, maar de soundtruck kon niet naar het Onafhankelijkheidsplein, want de weg werd afgesloten. Na de speeches liepen de mensen om het Onafhankelijkheidsplein. Een delegatie van de NPS, onder leiding van Gregory Rusland, die bloemen had gelegd bij het monument van Henck Arron, sloot zich aan bij de groep. Na de loop zei Hofwijks dat er nog hoop is, want verschillende activisten en politici waren aanwezig. Jessurun toonde zich blij dat mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep om te protesteren. De beleidsmakers hebben geen respect voor het volk. "En wij gaan daar verandering in brengen. U hoort gauw van ons", beloofde Jessurun.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April