Ecuador: Tijdperk Correa ten einde
03 Apr 2017, 02:32
foto
Na drie termijnen komt er een einde aan het tijdperk van president Rafael Correa. (Foto's: Getty Images)


Ecuador gaat naar de stembus om een opvolger te kiezen voor president Rafael Correa. Na drie termijnen van wat hij en zijn regering tot het "21e-eeuwse socialisme" hebben genoemd, komt er een eind aan het tijdperk van Correa.

De strijd in de beslissende tweede ronde gaat tussen de linkse Lenin Moreno, die wordt ondersteund door president Correa, en de conservatieve Guillermo Lasso. Moreno staat voor in de laatste opiniepeiling. Het resultaat blijft echter moeilijk te voorspellen, met 16% van de kiezers die zeggen nog geen keus te hebben.

De eerste ronde van de stemming was voor Moreno. Een opiniepeiling die de vorige week is vrijgegeven gaf hem 52,4% naast Lasso met 47,6%. Stemmen is verplicht in Ecuador en de winnaar zal op 24 mei aantreden.

President Correa heeft zijn stem uitgebracht in de hoofdstad Quito. Hij heeft campagne gevoerd voor Moreno, zijn voormalige vicepresident. Toen hij voor het eerst in 2007 werd verkozen, was Correa één van een groep van linkse leiders die aan de macht was in Latijns-Amerika, onder wie Nestor Kirchner in Argentinië, Evo Morales in Bolivia, Luiz Inacio Lula da Silva in Brazilië, Raul Castro in Cuba, Daniel Ortega in Nicaragua en Hugo Chavez in Venezuela.

Een decennium later worden Argentinië en Brazilië geleid door conservatieve presidenten, Venezuela is in politieke onrust, en Evo Morales is aan zijn laatste termijn nadat Bolivianen een voorstel om de grondwet te wijzigen om hem de mogelijkheid tot nog een ambtstermijn te geven, hebben afgewezen.

De winnaar van de verkiezingen zal ook beslissen over het lot van Wikileaks- oprichter Julian Assange, die sinds 2012 woont in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. President Correa heeft hem asiel gegeven, zodat hij ontkomt aan uitlevering aan Zweden. Assange wordt beschuldigd van een seksdelict in Zweden. Hij ontkent de feiten. Assange was bang dat hij zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten van Amerika, die hem wil voor het uitlekken van staatsgeheimen.

Lasso heeft gezegd dat hij Julian Assange binnen 30 dagen uit de ambassade zal schoppen als hij wint. Moreno daarentegen zegt dat hij hem zou laten blijven zolang hij afziet van het vrijgeven van materiaal van “bevriende” landen.

Rafael Correa werd in 2007 verkozen op een belofte van het brengen van radicale sociale en politieke hervormingen naar Ecuador. Hij verhoogde de overheidsuitgaven aan sociale programma's en heeft geprobeerd de handel en de politieke verhoudingen van Ecuador te diversifiëren. Hij heeft nauwe banden aangehaald met de linkse regionale groep Alba, waarin ook Cuba, Nicaragua en Venezuela zitten.

Correa heeft Ecuador ook economisch dichter naar China gebracht. Beijing is nu één van de grootste schuldeiser en handelspartners van het land. Het is Correa gelukt om de armoede tot 2014 terug te dringen, toen de olieprijs de overheidsinkomsten in een malaise bracht. Hij is er toch in geslaagd armoedebestrijdingsprogramma's te financieren. Maar de recente corruptieschandalen en frequente botsingen van Correa met de media, hebben wat ontgoocheling teweeg gebracht.

Uit een peiling blijkt dat 70% van de Ecuadoranen wil dat "belangrijke veranderingen" worden gebracht. Het economisch herstel zal waarschijnlijk een topprioriteit voor Ecuador zijn. Het olie-exporterend land heeft te lijden onder een daling van de internationale olieprijzen en heeft zijn bbp in 2016 zien inkrimpen met 1,7%.
Advertenties