Groot-Brittannië ontvouwt contouren eigen wetgeving
30 Mar 2017, 10:19
foto
De uittrede van Groot-Brittannië is woensdag officieel meegedeeld aan de Europese Unie. (Foto: Getty Images)


Groot-Brittannië staat op het punt duizenden EU-wetten variërend van de rechten van werknemers tot voor milieuwetten te slopen of te vervangen met eigen gelijkwaardige wetten in een nieuw plan. De details over het geplande Great Repeal Bill (het document waarin de EU-wetten worden teruggetrokken) is vandaag gepubliceerd. De publicatie komt een dag nadat Groot-Brittannië officieel zijn verzoek tot uittreding uit de Europese Unie (EU) heeft ingediend. Het proces van de uittreding (Brexit) zal twee jaar duren.

Ministers moeten EU-wetten "kopiëren en plakken" in de Britse wetgeving om een juridisch "zwart gat" te voorkomen wanneer Brexit een feit is. Het proces begint op een moment dat ministers een aantal aanspraken met de EU over de toekomstige veiligheid verwerpen.

In haar brief op woensdag waarmee artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking is getreden, heeft premier Theresa May gesuggereerd dat de samenwerking met de EU bij de bestrijding van de criminaliteit en terreur in gevaar komt als Groot-Brittannië niet meegaat met een compleet Brexit akkoord binnen de tijdslimiet van twee jaar. De woorden van de premier hebben tot boze reacties geleid van sommige EU-functionarissen die zeggen dat veiligheid te belangrijk is om gebruikt te worden als ruilmiddel in handelsbesprekingen.

Maar David Davis, de secretaris voor Brexit Zaken, zegt dat het geen bedreiging is. “Dit is een verklaring van het feit dat dit schadelijk voor ons beiden zal zijn ... als we niet tot een deal komen. Het is een argument voor het hebben van een overeenkomst." Hij voegt eraan toe: "We zijn voor een alomvattend akkoord dat handel, veiligheid en alle aspecten van onze bestaande relatie omvat en we proberen zoveel mogelijk voordelen als we kunnen voor iedereen te behouden."

Davis, die hoofdonderhandelaar van Groot-Brittannië in Brussel zal zijn, zegt dat de rechten van de Britse expats de eerste prioriteit zullen zijn in Brexit gesprekken. Hij stelt dat Groot-Brittannië een "morele plicht" heeft om de onzekerheid waarmee de Britten die in de EU - en EU-burgers die wonen in Groot-Brittannië- worden geconfronteerd weg te nemen. Het is immers niet hun schuld dat Groot-Brittannië heeft gestemd om uit de unie te stappen. Groot-Brittannië wil ook zo spoedig mogelijk praten over de Noord-Ierse grenssituatie, zegt Davis.

Hij merkt op dat de "angst" dat de EU Groot-Brittannië zou straffen voor het vertrek, om andere landen ervan te weerhouden dezelfde weg in te slaan, is “verminderd” maar niet helemaal is verdwenen. Hij geeft toe dat Groot-Brittannië in geschil is geraakt met EU-ambtenaren over zijn eis voor parallelle gesprekken over de voorwaarden van het vertrek van Groot-Brittannië en een handelsakkoord.

De EU wil een exit deal uitzoeken - met inbegrip van hoeveel Groot-Brittannië moet betalen om zijn bestaande verplichtingen te dekken- voordat zij zich richt op een toekomstig handelsakkoord. Maar Davis zegt dat dat Groot-Brittannië "naar het totaal pakket bij elkaar" wil kijken.

De Britste overheid heeft haar plannen om alle wetten van de EU in de Britse wetgeving te verplaatsen, uiteengezet in de 'Great Repeal Bill.' In de afgelopen 44 jaar zijn duizenden regels en richtlijnen uit Brussel opgenomen in de Britse wetgeving. Deze overheveling is uitgewerkt in de ‘Great Repeal Bill’. Het Britse parlement zou onder de ‘Great Repeal Bill’ waar nodig in staat zijn om wijzigingen en verbeteringen in de wetten aan te brengen. Het parlement kan ook wetten intrekken.

Premier May heeft woensdag officieel de brief voor het vertrek van Groot-Brittannië aan de voorzitter van de EU-Raad, Donald Tusk, overhandigd. “Het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU is een historisch moment van waar er geen weg terug is,” zei ze. Een somber kijkende Tusk zei daarop dat het geen gelukkige dag was voor hem of voor de EU. Het Europees Parlement heeft gewaarschuwd dat er niet kan worden onderhandeld over samenwerking op veiligheidsgebied. Daarmee was het schot gelost in wat naar verwachting harde onderhandelingen worden.

De 27 landen van de EU komen eind april bijeen om te praten over de volgende stappen van Brexit.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April