Acht arrestaties in aanslag Groot-Brittannië
23 Mar 2017, 10:11
foto
Op de Westminster Bridge zijn bloemen gelegd, waar het incident zich woensdag heeft voorgedaan.(Foto's: Reuters)


De Britse politie heeft acht mensen gearresteerd in het onderzoek naar de aanvaller die woensdag drie mensen heeft gedood en veertig anderen heeft verwond. De aanvaller is in de buurt van het parlement in London doodgeschoten door de politie. De aanslag is intussen opgeëist door de Islamitische Staat (IS).

Via zijn eigen nieuwsagentschap Amaq heeft IS verklaard dat “een soldaat van de Islamitische Staat” de aanslag heeft uitgevoerd.” De aanval zou zijn uitgevoerd als reactie op de oproep van IS om burgers van coalitiestaten te viseren.

Topofficier terrorismebestrijding, Mark Rowley, zegt dat er vier doden zijn gevallen, onder wie de aanvallen. 29 Personen worden nog behandeld in het ziekenhuis, van wie zeven in kritieke toestand verkeren. Het is de ergste aanslag in Groot-Brittannië sinds 2005.

De aanvaller ging in een vaart over de Westminster Bridge in een auto, reed in op voetgangers langs de weg en rende vervolgens door de poorten van het nabijgelegen parlementsgebouw en waar hij een politieagent neerstak alvorens hij werd doodgeschoten. De autoriteiten zeggen dat ze ervan uitgaan dat de aanval islamistisch is gerelateerd.

Britten zijn geschokt dat de aanvaller in staat was om een dergelijke chaos te veroorzaken in het hart van de hoofdstad en dat terwijl hij was uitgerust met niets meer dan een gehuurde auto en een mes. "De politie en de instanties op wie we vertrouwen voor onze veiligheid, heeft in de afgelopen jaren een groot aantal van deze aanvallen voorkomen, meer dan een dozijn vorig jaar", zegt minister van Defensie Michael Fallon. "Dit soort aanvallen, deze lone-wolf aanval (aanval van een enkeling), met behulp van dingen uit het dagelijks leven, een voertuig, een mes, zijn veel moeilijker te voorkomen," legt hij uit aan de BBC.

In het parlement en aan de voorkant van het hoofdbureau van politie in New Scotland Yard is om 09.33 uur plaatselijke tijd, een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. 933 was het schoudernummer op het uniform van Keith Palmer, de politieagent die is doodgestoken.

Naar verluid is de identiteit van de aanvaller bekend, maar de politie heeft die niet vrijgegeven. "We hebben te maken met een vijand, een terroristische vijand, die geen eisen stelt of mensen in gijzeling neemt, maar gewoon zo veel mogelijk mensen wil doden. Dit is een nieuw element aan het internationale terrorisme", zegt Fallon.

Rowley vertelt dat de politie zes adressen in Londen, Birmingham en andere delen van het land heeft doorzocht in hun onderzoek. "Het is nog steeds onze overtuiging ... dat deze aanvaller alleen handelde en was geïnspireerd door het internationaal terrorisme. Op dit moment hebben we geen specifieke informatie over verdere bedreigingen aan het publiek."

Hij heeft gezegd dat er een mix van nationaliteiten was onder de doden, maar heeft geen details gegeven. De dodelijke slachtoffers zijn de politieman, Palmer, en twee personen van het publiek, een vrouw in de veertig en een man in de vijftig. De vierde dode is de aanvaller.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April