Wereld Waterdag in teken van afvalwater
23 Mar 2017, 08:44
foto
Manodj Hindori, voorzitter van de stichting Waterforum Suriname, overhandigt de poster in verband met Wereld Waterdag aan minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. (Foto: Raoul Lith)


“Water is de bron van het leven van de mensen. We zijn ons daar misschien onvoldoende bewust van. Wij in Suriname zijn gezegend met zoveel water, soms wel te veel water,” benadrukt Manodj Hindori, voorzitter van de stichting Waterforum Suriname. Gisteren, 22 maart, is Wereld Waterdag herdacht onder het thema afvalwater.

Hij merkt op dat we misschien daarom niet beseffen dat water een erg kostbaar goed is. Afvalwaterbeheer is onderbelicht in de water sector, vindt Hindori. Elke dag produceren mensen afvalwater. Dit kan in de keten van onze watercyclus betekenen dat we ons bronwater vervuilen. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vult aan met dat de regering water ten eerste ziet als een natuurlijke hulpbron. Het thema sluit volgens hem naadloos aan op de doelstellingen van de regering die wil zorgen voor schoon drinkwater dat overal toegankelijk is. Ook de bescherming van de bronnen die zorgen voor het schoon drinkwater is van belang, omdat bij slecht beheer er contaminatie optreedt. Het gezamenlijk optrekken van alle stakeholders is belangrijk zodat het beleid in verband met water breed gedragen kan worden gemaakt.

De stichting heeft twee verslagen en een poster aangeboden aan minister Dodson. De bewindsman heeft er ook een dvd met een info film waarin het thema wordt uitgelegd ontvangen. Volgens Hindori vindt er veel versnippering plaats tussen ministeries en het is belangrijk dat er wordt gewerkt aan een geïntegreerd beleid. Mogelijk moet er een water autoriteit komen, zodat er meer vat komt op de waterproblematiek. Ook moet meer bewustwording van de samenleving komen, en meer controle op afvalwater bij huizen en bedrijven.

“We weten eigenlijk te weinig en doen te weinig bij het oppakken van dit probleem. Het zijn allemaal kleine stapjes in het geheel,” stelt Hindori. Hij hoopt dat de wet op de waterautoriteit dit jaar wordt aangenomen, “omdat je dan een belangrijk instrument in handen hebt.” In 2020 ziet hij graag dat de autoriteit in werking is gezet, de waterwetten zijn aangenomen, een geïntegreerd waterbeleid is opgezet voor Suriname en de verschillende ministeries beter toegerust zijn voor hun rol in het geheel. Hij verbaast zich soms hoe burgers nog onbewust zijn van hoe belangrijk water is. “We hebben een lange weg te gaan,” zegt Hindori die hoopvol gestemd blijft.

Raoul Lith
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April