Pakketten 'Operatie Hey Watra' bereiken getroffenen
22 Feb 2017, 00:36
foto
De eerste 500 voedselpakketten zijn aangekomen te Snesikondre. (Beeld: NCCR)


Operatie Hey Watra, het hulpprogramma voor de getroffenen van de overstroming in het binnenland, verloopt tot nu toe zonder noemenswaardige problemen. De waterstand in de ondergelopen dorpen in het binnenland, is langzaam aan het dalen. De eerste 500 van de 1500 voedselpakketten zijn ondertussen gedistribueerd. De situatie bij het Stuwmeer met name de hulpdammen wordt ook in de gaten gehouden.

Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) heeft de stand van zaken meegedeeld op een persconferentie. Ook minister Edgar Dikan heeft De Nationale Assemblee uitvoerig ingelicht over de situatie. De minister kon nog niet zeggen hoeveel geld nodig is voor hulp aan de getroffen gezinnen. Wanneer het water is weggetrokken, zal dat duidelijk worden. President Desi Bouterse heeft een noodfonds ingesteld. Er is een interdepartementale commissie die de situatie monitort.

Kolonel Jerry Slijngaard, coördinator van NCCR, deelt mee dat het Paramaccaans gebied zwaarder getroffen is dan het Tapanahonygebied is. Meer dan 15 dorpen en gemeenschappen liggen sinds 17 februari blank. De eerste 500 voedselpakketten, elk met een gewicht van 35 kg, zijn om 2uur in de ochtend geleverd. De pakketten zijn vanuit Paramaribo naar Snesikondre in Marowijne vervoerd. Daar zijn ze op boten overgezet. Ook hier staat het water hoog. Er is gekozen voor watervervoer omdat er meer materiaal geleverd kan worden via de waterwegen dan de lucht legt Slijngard uit. “We hebben nu een ‘hub’ op Snesikondre opgezet om van daaruit goederen te distribueren. Maar als de noodzaak er is gaan wij nog een opzetten op Stoelsmanseiland. De goederen zullen dan daarnaar toe ingevlogen worden en weer per boot gedistribueerd worden.” De eerste pakketten zijn overhandigd aan de waarnemend granman van de Paramaccaners.


Majoor Ulrich Korte van NCCR deelt mee dat de resterende 1000 pakketten vandaag ook via Snesikondre geleverd zullen worden. “In de tussentijd hebben we donaties gekregen,” haalt hij aan. “Ramon Mahespalsingh heeft 300 pakketten geschonken, Melkcentrale 150, John Rijsdijk en bedrijf CBC elk 30” somt Korte op. “Bij KKF hebben verschillende bedrijven en burgers spullen gedoneerd. De komende dagen krijgen we een lijst van wat er precies is gedoneerd.” Het gaat niet alleen om pakketten leveren benadrukt Slijngaard. Met verschillende ministeries is er ondertussen gecommuniceerd op welke wijze zij het leven van de getroffenen kunnen normaliseren. “Iemand die bijvoorbeeld zijn dokterspapieren kwijt is, zal door Sociale Zaken worden opgevangen,” illustreert hij.

Het gebied rond het stuwmeer wordt ook in de gaten gehouden, deelt Slijngaard mee. Het meer is bij Atjoni buiten zijn oevers getreden. De hulpdammen zijn ook aangetast door gouwinningsactiviteiten. Slijngard hoopt dat het niet zover hoeft te komen dat er opgetreden moet worden. Er is elke dag contact met de ondergelopen gebieden, deelt majoor Uno Kranenburg, operations manager van NCCR mee. “Ons is doorgegeven dat het waterpeil op dit moment een langzame dalende trend vertoont. Het betekent niet dat het water weg is. De dorpen in het zowel het Paramaccaans- als het Tapanahonygebied, zijn nog steeds onderwater." Alle contacten hebben aangegeven dat het weer droog is, geeft Kranenburg aan. ”Allemaal hebben aangegeven dat het zonnig weer is. Het ziet er dus goed uit. Laten we hopen dat het weer niet verandert.”

René Gompers
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April