Guyanese vissers tegen illegale vis uit Suriname
21 Feb 2017, 14:22
foto
Importeurs en verkopers van Surinaamse garnalen hebben gistermiddag geprotesteerd voor het kantoor van de vertegenwoordiger van de vicepresident in Oost Berbice. (Foto: Stabroek News)


Guyanese importeurs en verkopers van Surinaamse garnalen hebben gistermiddag geprotesteerd tegen het verbannen van Surinaamse garnalen op de Guyanese markt. Het protest volgt op een actie van Guyanese garnalenverkopers die vrijdag hebben geprotesteerd tegen de import van Surinaamse garnalen.


Volgens de importeurs en verkopers zijn ze afhankelijk van Surinaamse garnalen om geld te verdienen voor zichzelf en hun familie. Rajendra Roberts (41), één van de demonstranten zegt aan Stabroek News dat hij het niet erg vindt om een vergoeding te betalen om Surinaamse garnalen te importeren. Hij heeft echter geen andere keus dan de garnalen het land binnen te smokkelen als de lokale autoriteiten weigeren de documenten die hij heeft van de Surinaamse autoriteiten te aanvaarden.

"Het probleem dat we hebben, is dat als we hier komen met garnalen uit Suriname, ze de garnalen afpakken en weggooien,” klaagt hij. “Ik vind het niet erg om een vergoeding te betalen, maar nu moet ik garnalen het land binnen smokkelen. Ik wil gewoon voorzien in mijn levensonderhoud.”

Volgens de importeur heeft Guyana niet zoveel garnalen vijvers als Suriname, dus is het makkelijker om een grote hoeveelheid garnalen uit het buurland te importeren. Hij ontkent beschuldigingen dat de Surinaamse garnalen bederven doordat het lang duurt om deze op de Guyanese markt te krijgen. “Als ze niet goed waren, zouden we ze niet verkopen en zouden mensen ze niet kopen.”

De importeurs en verkopers benadrukken dat hun banen in het geding zijn en dat als de Guyanese autoriteiten de Surinaamse garnalen weren, hun leven zal worden ontwricht. Hun families zullen het wellicht veel moeilijker krijgen, omdat ze dan moeten uitkijken naar andere inkomstenbronnen.

Vrijdag is er een protest gehouden tegen de illegale import van garnalen en tilapia uit Suriname. Het vissersvolk aan de Corantijn zegt dat de illegale garnalen en vissen tegen zeer lage prijzen verkocht worden. Ze kunnen niet tegen deze handel concurreren en zeggen dat ze schade lijden.

De protesten komen op een moment dat de import van illegale garnalen en tilapia toeneemt. “Grotere hoeveelheden komen dagelijks binnen en het beïnvloed de lokale en buitenlandse markten,” zegt Rajendra Roberts van de Aquacultuur Associatie van Oost Berbice. De producten worden volgens hem gesmokkeld via de back track route. De smokkel legt een zware druk op het levensonderhoud van de Guyanese vissers en hun families, zegt hij. Ze zullen blijven protesteren tegen de illegale import totdat de autoriteiten naar de kwestie kijken en een oplossing brengen.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April