Berenstein: Werknemers bezorgd over fusie VCB-SPSB
11 Dec 2016, 00:01
foto
Vakbondsleider Robby Berenstein


De vakbond bij de Volkscredietbank (VCB) is bezorgd over de plotselinge aangekondigde fusie met de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Robby Berenstein, voorzitter van de bond, zegt aan Starnieuws dat directeur Percy Clenem de bond meegedeeld heeft dat hij in januari opstapt. "Er zijn helemaal geen voorzieningen getroffen en geen plan afgesproken met de werknemers over een fusie. Op een spoed algemene ledenvergadering vrijdag hebben wij besloten om dinsdag een petitie aan te bieden aan de minister van Financiën," deelt Berenstein in gesprek met Starnieuws mee.

Het ministerie van Financiën heeft vrijdag bekendgemaakt dat de twee banken gefuseerd worden tot één sterke staatsbank. Het ministerie van Financiën is belast met de leiding van het traject. Voorbereidingen op financieel, juridisch en organisatorisch vlak vangen nog deze maand aan opdat in juli 2017 de start als een gecombineerde organisatie in de sui generis vorm mogelijk wordt. Berenstein brengt in herinnering dat de fusie tussen Landbouwbank en VCB goed is voorbereid waarbij de begeleiding plaatsvond vanuit de Centrale Bank van Suriname, waar de huidige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, de governor was. Nu vindt de fusie plaats onder leiding van Financiën. Wat is de rol van de Centrale Bank, wil Berenstein weten.

De bond heeft pas eind vorige week van Clenem gehoord dat de fusie zal plaatsvinden. "Wie wordt dan de nieuwe directeur? Wij willen geen politiek figuur als directeur," zegt Berenstein. "Wij zijn ontevreden over de gang van zaken en zullen dat massaal kenbaar maken aan de minister," voert Berenstein aan. Om te fuseren moeten de organisaties eerst doorgelicht worden. Alle processen moeten worden beschreven. De cao's moeten op elkaar worden afgestemd. De vakbondsleider haalt aan dat er lange weg te gaan is. Dit blijkt ook met de fusie van Landbouwbank en VCB waar nog langer dan een jaar over gedaan zal worden voordat de samensmelting rond is. De systemen van de banken moeten volledig op elkaar worden afgestemd. Berenstein voert aan dat een fusie grote gevolgen heeft, vooral op het personeel. "Wij zijn niet tegen fusie, maar willen dat zaken goed aangepakt worden, waarbij het personeel volledig betrokken wordt," stelt Berenstein.

Minister Hoefdraad heeft vrijdag gesprekken gevoerd met de bankdirecteuren, de raad van toezicht van de SPSB en de commissie van toezicht van de VCB. Zij hebben hun volledige medewerking toegezegd voor de fusie. Het accountantskantoor Lutchman & co en het advocatenkantoor Coster Advocaten zijn als financiële en juridische adviseurs aangesteld, dit vanwege eerder opgedane ervaring met de fusie van de VCB en de Landbouwbank. Starnieuws verneemt dat Clenem zelf zijn ontslag heeft aangeboden nog voordat er sprake was van een fusie.
Advertenties