Gajadien: Geen enkele wet voor lening behandelen
06 Dec 2016, 03:36
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt dat geen enkele goedkeuring van een lening aan de regering kan worden gegeven, zolang er geen exacte cijfers gepresenteerd zijn aan het college. De regering heeft gevraagd aan De Nationale Assemblee om de minister van Financiën te machtigen voor het aangaan van een lening van US$ 235 miljoen bij de Export-Import Bank of China.

Deze lening is bestemd voor de verdere ontwikkeling van het wegennet. Het gaat om het Dalian 4 project, waarvoor een raamovereenkomst met China is getekend. "Waarom is de machtigingswet nodig als wij nog steeds niet weten of het obligoplafond wordt overschreden?" benadrukt Gajadien. Volgens cijfers van Bureau Staatsschuld is tot september de Staatsschuld 47,51% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). "Dus er is nog ruimte van ongeveer US$ 515 miljoen," concludeert het Assembleelid.

Een deel van de Staatsobligatie is bestemd voor afbetaling van schulden. Gajadien vindt dat het niet duidelijk is om welk deel het gaat. De schuld aan het oliebedrijf van Venezuela voor levering van brandstof in de Petrocaribe overeenkomst, is niet aangetekend als Staatsschuld. Volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gaat het om US$ 40 tot US$ 50 miljoen. Gajadien blijft erbij dat de minister van Financiën over de brug moet komen met de exacte cijfers, zoals De Nationale Assemblee dat heeft gevraagd. Bij hem bestaat het vermoeden dat het schuldplafond reeds is overschreden.

"Het plafond is geen administratieve grens, maar duidelijk een beschermingsmaatregel voor het volk om zijn toekomst te beschermen. Er mag niet meer geleend worden, dan het land kan aflossen," stelt Gajadien. De achterstallige betalingen aan Venezuela, aannemers en anderen, zijn niet opgenomen als Staatsschuld, benadrukt Gajadien. "Suriname zit dieper in de put dan wat aan het volk wordt voorgehouden," meent de politicus. Vandaag komt De Nationale Assemblee in huishoudelijke vergadering bijeen om een commissie van rapporteurs te benoemen die de wet moet voorbereiden voor openbare behandeling.
Advertenties