Suriname gaat voor duurzaam martiem management
02 Nov 2016, 02:30
foto
Walvissen zijn in populatie toegenomen. (Foto's: IWC)


Het is de 66e vergadering van de International Whaling Commission (IWC) niet gelukt de benodigde driekwart stemmen te vergaren voor het voorstel tot een nieuwe walvisreservaat in de Zuidelijke Atlantische Oceaan. In het voorstel heeft de IWC specifieke maatregelen opgenomen die nodig zijn om de walvissen te behouden en de walvisvangst te reguleren.

De Internationale Walviscommissie is van 20 tot 28 oktober in Portoroz, Slovenië bij elkaar gekomen. Op de tweejaarlijkse vergadering heeft Suriname opnieuw gestemd voor de walvisvangst. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij, die de vergadering heeft bijgewoond, zegt dat het besluit van Suriname niks te maken heeft met steun aan Japan in ruil voor fondsen.

“We zijn voorstander van duurzame maritiem management,” zegt hij aan Starnieuws. Hij wijst erop dat de walvissenpopulatie is toegenomen en zo ook hun consumptie van vis en garnalen. “Walvissen consumeren tot zeven maal de hoeveelheid vis die wordt gevangen.” Hij zegt dat het Caribisch Gebied aangewezen is op toerisme en visserij. De bacoven- en kokosindustrie in het Caribisch Gebied zijn immers verwoest door ziekten. Het is volgens minister Algoe zaak dat de Caribische staten hun visserij-industrie gaan beschermen.

“Bij de walviscommissie draait het om business,” zegt de LVV-bewindsman. “Die landen willen hun rundvlees en visvoer exporteren. Ze willen hun eiwitten exporteren en de aquacultuur ontwikkelen. Pure business.” Hij wijst erop dat door beperkingen op te leggen aan de landen die afhankelijk zijn van de visserijsector, deze landen in hun ontwikkeling worden geschaad. “Terwijl de andere landen hun rundvee-industrie ontwikkelen, wordt de visserijsector elders kapot gemaakt. Geen enkel land gaat een andere helpen met de ontwikkeling. De wereld draait om zakendoen.” De bewindsman heeft met onder andere de vertegenwoordigers van St. Lucia, Barbados en Antigua gesproken. Ze zijn het er allemaal mee eens dat ze hun visserijsector moeten beschermen. “Duurzame exploitatie van de maritieme hulpbronnen, daar staan we voor.”

De tiendaagse bijeenkomst is begonnen met sub-comité sessies, waarvan de rapportage is gedaan aan een vijfdaagse plenaire vergadering. Er zijn in totaal zeven resoluties aangenomen, waarvan twee met consensus en vijf zijn in stemming gebracht. Ondanks de verschillende opvattingen over de bevoegdheid van de IWC met betrekking tot kleine walvisachtigen, is de resolutie waarin wordt opgeroepen tot actie om de ernstig bedreigde vaquita te redden met consensus aangenomen. De vaquita is een kleine bruinvis die leeft in de Golf van Californië en waarvan het aantal is teruggebracht tot minder dan 59 dieren door het vissen met illegale kieuwnetten.

Minister Algoe zegt dat er in de wateren van het Caribisch Gebied ongeveer 28 soorten kleine walvisachtigen voorkomen. Hij vertelt dat de Caribisch naties het erover eens zijn dat de dolfijnen met rust gelaten moeten worden. Ze zijn daarnaast voorstander van duurzame maritiem management en willen zodanig hun visserijsector verdedigen. Andere landen hebben bij duizenden walvissen geslacht en hun industrieën daarmee ontwikkeld, weet de LVV-bewindsman. Hij vindt dat de Caribische naties ook die kans moeten krijgen, maar dan op een duurzame manier.
Advertenties