IS-aanval op politieacademie Pakistan kost 59 levens
25 Oct 2016, 15:05
foto
Familieleden dragen een gewonde politie cadet in een hospitaal. De cadet is gewond geraakt bij een terroristische aanval op de politieacademie in Quetta, Pakistan. (Foto's: Reuters)


De militante groepering Islamitische Staat (IS) zegt dat een groep strijders die loyaal zijn aan de groepering een politieopleidingsacademie in Quetta in het zuidwesten van Pakistan hebben aangevallen. Volgens berichten zijn er 59 doden gevallen en zijn meer dan 100 anderen gewond.

Pakistaanse autoriteiten hebben eerder de aanval toegeschreven aan een andere militante groep Lashkar-e-Jhangvi (LeJ). IS heeft echter de verantwoordelijkheid opgeëist en heeft ook foto’s van drie vermeende aanvallers publiekelijk gemaakt.
Honderden trainees waren gestationeerd in het college aan de stadsrand toen gemaskerde gewapende mannen het complex bestormden. Sommige cadetten waren tijdens de aanval gegijzeld. De aanval heeft bijna vijf uren geduurd. De meeste doden zijn cadetten.

"Ze zijn binnengestormd en begonnen gewoon te schieten. We begonnen te schreeuwen en renden rond in de barakken,” vertelt een politie cadet die de aanval heeft overleefd. Andere cadetten sprongen uit de ramen, zaten ineengedoken onder bedden, waar de aanvallers ze hebben opgejaagd. Videobeelden van de binnenkant van een van de barakken, tonen zwartgeblakerde muren en rijen van verkoolde bedden.

Het persagentschap van IS, Amaq, heeft de claim van de verantwoordelijkheid gepubliceerd. Hij zegt dat drie IS-strijders “machinegeweren en granaten hebben gebruikt en hun gordels met explosieven hebben opgeblazen in de menigte.” Mir Sarfaraz Bugti, de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Baluchistan, waar Quetta de hoofdplaats van is, zegt dat de schutters de slaapzaal waar cadetten rusten en slapen, hebben aangevallen. “Twee aanvallers hebben zichzelf opgeblazen, terwijl een derde in het hoofd is geschoten door veiligheidsmannen.”

Autoriteiten hebben het lichaam van een tienerjongen van het complex gedragen. Hij zou één van de aanvallers zijn geweest die veiligheidstroepen hebben doodgeschoten. Een hoge militaire commandant in Baluchistan, generaal Sher Afgun, zegt dat onderschepte gesprekken tussen aanvallers en hun leiders, wezen in de richting van het LEJ, een militante soennitische sektarische groepering. “We kwamen uit de onderschepte communicatie te weten dat er drie militanten waren die instructies kregen van Afghanistan,” zegt Afgun. Volgens hem zit de Al Alami factie van LeJ achter de aanslag.

LeJ, waarvan de wortels liggen in de kern van deelstaat Punjab, heeft een geschiedenis van het uitvoeren van sektarische aanslagen in Baluchistan. Met name tegen de minderheidsgroepering Hazara sjiieten. Pakistan heeft LeJ eerder ervan beschuldigd samen te spannen met al-Qaeda.

Autoriteiten hebben vorig jaar strijd gevoerd tegen LeJ, in het bijzonder in de deelstaat Punjab. Het was een klap voor de organisatie toen Malik Ishaq, de leider van de groep, in juli 2015 werd gedood met dertien leden van de centrale leiding. Volgens de politie zijn ze gedood bij een mislukte ontsnappingspoging.
Advertenties