Commissie DNA buigt zich over Arbeidsadviescollege
24 Oct 2016, 03:57
foto
De tweede openbare commissievergadering van De Nationale Assemblee.


De tweede openbare commissievergadering van De Nationale Assemblee gaat over de wijziging van het Decreet Arbeidsadviescollege. De commissie komt bijeen dinsdag om 9.30 uur, waarbij de minister van Arbeid meteen ingaat op vragen en onduidelijkheden. Hierdoor kan de ontwerpwet vlot worden behandeld in plenaire vergadering van De Nationale Assemblee.

Het woord 'decreet' wordt vervangen door 'wet'. In de memorie van toelichting van de ontwerpwet wordt aangegeven dat het Arbeidsadviescollege vanaf de instelling in 1984 zijn nut en bestaansrecht heeft bewezen bij het in standhouden van goede arbeidsverhoudingen tussen de sociale partners.

Voor de verdere instandhouding van de verhoudingen tussen de sociale partners is het nodig om de wetgeving meer af te stemmen op de hedendaagse realiteit, stelt president Desi Bouterse in de toelichting. Er is nu expliciet in de ontwerpwet opgenomen dat de voorzitter een onafhankelijke persoon dient te zijn die niet gelieerd moet zijn aan het bedrijfsleven of de vakbeweging. Ook het feit dat de voorzitter en plaatsvervangende voorzitter terstond herbenoembaar zijn, zal in de praktijk zorgen voor een vlotte voortzetting van de activiteiten van het Arbeidsadviescollege.

De commissie van rapporteurs is onder leiding van Naomi Samidin (NDP). In de commissie hebben verder zitting Dew Sharman (VHP), Hans Sandjon (NDP), Diana Pokie (ABOP), Guillano Snip (NDP), Patricia Etnel (NPS) en Rajiv Ramsahai (NDP).
Advertenties