Voor het eerst een Kar-festival in Suriname
24 Sep 2016, 04:38
foto
Kar-festivals worden in verschillende landen gehouden.


(Aangeboden)

Ratha Yatra betekent letterlijk Kar-festival. Dit festival vindt zijn oorsprong 5000 jaar terug in India, in de deelstaat Orissa in een stadje genaamd Jagannath Puri.
Dit festival viert het wederkeren van Heer Sri Krishna naar Vrindavan en wordt jaarlijks gehouden om de Heer van het universum te eren. Miljoenen mensen van over de hele wereld gaan jaarlijks naar Puri om dit zegenrijk festival te vieren. Rijk versierde karren worden dan gebruikt om de 3 beeldgedaanten van respectievelijk Sri Jagganath, Sri Baladeva en Sri Subhadra Ji te vervoeren langs de straten om genade uit de delen aan degenen die deze murtis (beeldgedaanten) zien.

De kar wordt getrokken door toegewijden en eenieder mag meedoen. Al zingend en dansend wordt de kar getrokken van het startpunt naar het eindpunt. Het kar- festival werd voor het eerst buiten India gehouden op 9 juli 1967 in San Francisco onder de supervisie van de stichter Acharya van de International society for Krishna Consciuosness, HDG A.C.Bhaktivedanta swami Srila Prabhupada.

Vandaag de dag wordt het Kar-festival over de hele wereld in vele landen gehouden inclusief 5th Avenue Manhattan, langs Pacific Coast Highway Laguna Beach. Engeland, Nederland, België, Trinidad & Tobago, Guyana, Moskou, China zijn een paar van de mooie voorbeelden.

Het werd hoog tijd dat ook Suriname gezegend werd door Heer Jagannath. Wij konden ons geen beter moment voorstellen dan de viering van het vijftigste levensjaar van ISKCON. Van het jaar bestaat onze gemeenschap vijftig jaar en het houden van deze eerste Ratha Yatra werd geïnspireerd door de instructie van Zijne Heiligheid Danvir Maharaj die aan zijn discipel Annirudhadas het volbrengen van deze taak meegaf. In samenwerking met de Governing Body Commission (het wereldbestuur van de ISKCON gemeenschap) in de persoon van Zijne Heiligheid Virabahu Maharaj, werd het idee verder uitgewerkt en is een team aan de slag gegaan om het project te realiseren.

De beeldgedaanten zijn speciaal voor Suriname in India vervaardigd en per luchtpost hebben de murtis ons inmiddels al bereikt. Suriname wordt gezegend door Sri Sri Jagannath, Baladeva en Subhadra Ji middels een festival waar geen onderscheid wordt gemaakt naar ras, huidskleur, etniciteit, politieke achtergrond of geaardheid, Inmiddels zijn een aantal toegewijden uit Nederland en Guyana al gearriveerd om ons te assisteren met de eerste journey van Their Lordships. Het is dus hoog tijd voor u om de beeldgedaanten ook te aanschouwen en kennis te maken met Hen die heersers zijn over het universum en genade te verkrijgen. U wordt vandaag samen met uw familie door ons verwacht.

HARE KRISHNA!
Namens het Ratha Yatra team
Mr. Drs Sharmila Kalidien - Mansaram (Geetapriye-Radha Devi Dasi)
Projectleider

U kunt de uitnodiging hier downloaden.
pdf-icon.gif Uitnodiging.JPG                
Advertenties