Regering werkt aan bereik radio en televisie in binnenland
25 Aug 2016, 09:02
foto
Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. (Beeld: René Gompers)


Grote delen van het binnenland zijn nog steeds verstoken van radio- en televisiesignalen. Er wordt hard gewerkt om die isolatie weg te werken. Radio Boskopu doet er alles aan om haar bereik zo snel mogelijk te vergroten, zodat ook het 'geachte college' daar gevolgd kan worden. Op het gebied van televisie zal het gehele binnenland binnen twee jaar moeiteloos digitale kanalen kunnen vangen.

Ministers Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) en Andy Rusland van Transport, Communicatie & Toerisme (TCT) hebben, tijdens de behandeling van de suppletoire begroting, vragen van Assembleeleden beantwoord die wilden weten 'waarom het binnenland verstoken wordt van media'. Rusland voerde aan dat er wel degelijk digitale televisie daar aanwezig is en dat het netwerk verder uitgebreid wordt. “Ik mag u verklappen dat de digitale ontsluiting in volle gang is,” deelt Rusland mee. ATV, SRS en Radio Boskopu...dat de mensen verstoken zijn, dat is niet helemaal waar.”

RO heeft een extra van SRD 9.4 miljoen nodig op zijn begroting. Daarvan is SRD 500.000 bestemd voor de radio deed Dikan uit de doeken. “Dit is om de uitzending van Radio Boskopu landelijk te maken, zodat men onder andere tot in de verste uithoeken van het land de debatten van uw geacht college ‘live’ mogen volgen” licht Dikan toe. “De aanschaf van de noodzakelijke apparatuur is in een ver gevorderd stadium, maar vanwege de aanpassing van de wisselkoers behoeven wij additionele middelen om de koop af te ronden.” De tussenzenders die worden aangeschaft “om het hele gebied te coveren” zullen geplaatst worden op Lelygebergte, Albina, Apoera en Nickerie.

Voor digitale televisie is er al apparatuur geïnstalleerd op Apoera en Brownsweg. Men is nu bezig te installeren op Kawemhaken, haalt Rusland aan. Dat betekent dat een groot deel van Boven Suriname is ontsloten stelt hij. “De volgende fase zal zijn in het oosten: Marowijne en een deel van Sipaliwini. De projectie is dat we een jaar of twee nodig zullen hebben,” deelt Rusland mee. “Vanwege logistieke perikelen zijn er minimaal drie maanden nodig om een mast op te zetten. We hebben daar een aantal van nodig. Wij kunnen u verzekeren dat wij eraan werken en als er geen obstakels meer zijn, zullen we binnen anderhalf jaar na nu, de vruchten van plukken.”

René Gompers
Advertenties