Moestadja tegen 'automatisch subsidiëren' van instellingen
24 Aug 2016, 09:03
foto
Minister Soewarto Moestadja in De Nationale Assemblee. (Beeld: René Gompers)


De overheid wil niet langer bepaalde instellingen 'automatisch' subsidiëren. Die instellingen zullen doorgelicht worden, deelt de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, mee. Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) wordt al onder de loep genomen. De instelling, gericht op het trainen van werkzoekenden en vroege schoolverlaters, moet met minder mensen hetzelfde werk kunnen verzetten, stelt Moestadja.

SAO, Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE), Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) en Raad voor Coöperatiewezen (RACO), worden op de begroting gebracht voor subsidie. De lonen van de organisaties worden hieruit betaald, geeft Moestadja aan. “Het lijkt op een ‘never ending story’ met SAO,” haalt Moestadja aan. “De afgelopen maanden worden wij altijd weer tegen deze tijd, met het vraagstuk geconfronteerd van ‘worden de lonen deze maand wel op tijd overgemaakt.’”

Moestadja deelt mee dat hij met de regering heeft afgesproken om, gezien de economische situatie en het 'rationaliseren van het beleid', deze instellingen aan een doorlichting te onderwerpen. “De regering is niet bereid om automatisme toe te passen om deze gesubsidieerde instellingen verder volgens business as usual methode te blijven subsidiëren,” geeft hij aan. “Nu loopt er een onderzoek bij SAO. Binnen een week is het rapport af. SAO kan niet met honderd werknemers verder gaan. Het werk kan met minder mensen gedaan worden en dat onderbouw ik met een rapport.”

Assembleelid Ronald Hooghart (NDP) merkt op dat de SAO al jarenlang niet de gewenste steun krijgt van de overheid. “ik adviseer dat wij beter gaan kijken naar de SAO omdat al de schoolverlaters daar opgevangen moeten worden. We hebben werkers nodig dus laten we SAO beter behandelen.”

René Gompers
Advertenties