Dodson: Ik bemoei mij wel met wat er gebeurt bij EBS
24 Aug 2016, 00:01
foto
Minister Regilio Dodson in De Nationale Assemblee. (Beeld: René Gompers)


"De minister van NH bemoeit zich degelijk met wat er bij de EBS gebeurt, omdat wij allemaal bekend zijn met de perikelen die zich hebben plaatsgevonden binnen dat bedrijf." Dit was het antwoord van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen dinsdagavond aan Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) tijdens de behandeling van de suppletoire begroting. Dodson verweet Jogi misbruik te maken van zijn parlementaire immuniteit om ongefundeerde uitspraken te doen.

Jogi voerde aan dat hij gebruik maakt van zijn recht om vragen te stellen aan de regering. De minister heeft zijn vragen niet beantwoord. Het Assembleelid wilde weten welk belang de bewindsman dient door zich te bemoeien met interne bedrijfsvoering van EBS. "Is er misschien een financieel belang. Is het juist meneer de voorzitter dat de minister probeert goedgezinden in het bedrijf te accommoderen? Dat er contracten worden gegeven aan mensen die uit het buitenland komen in topfuncties? De financieel directeur krijgt zonder een proeftijd een contract aangeboden voor jaren. Ik wil weten wat de minister zit te doen bij de EBS, terwijl hij van een afstand de zaak zou moeten volgen," stelde Jogi.

Het Assembleelid wilde ook weten of mensen die laag ingeschreven hebben, het werk niet krijgen. Jogi zei dat zaken door de minister worden beïnvloed via een deel van de raad van commissarissen (rvc) en via andere mensen om goedgezinden te accommoderen bij de levering van transformatoren en ander materiaal bij EBS. "Waarom bemoeit de minister?"

Dodson stelde dat Jogi ongefundeerd bezig is door hem te beschuldigen van vriendjespolitiek. De bewindsman zei dat hij niet ingaat op de beschuldigingen en aanbestedingen. Hij vond de houding van Jogi laf. De bewindsman zei dat binnen het vennootschapsrecht dat via de rvc er interactie is. Dit is ook de opdracht van de president omdat het om een nieuwe directie gaat. Zaken worden volgens Dodson netjes gecommuniceerd. Op basis van de statuten kan de rvc te allen tijde een beroep doen op de minister om afstemming te plegen. Dit gebeurt volgens hem met alle parastatalen die onder hem vallen. Deze zijn naast EBS, de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij en Grassalco.
Advertenties