Breeveld: Overeenkomst IMF moest beter voorbereid zijn
24 Jun 2016, 01:18
foto
DOE-fractieleider Carl Breeveld. (Foto: Raoul Lith)


Carl Breeveld, fractieleider van DOE, vindt dat de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beter voorbereid had kunnen worden. De Nationale Assemblee, als vertegenwoordiging van het volk, had daarin een prominentere rol kunnen vervullen. Wanneer je als instituut achteraf met een reeds beklonken overeenkomst wordt geconfronteerd, is de kans op verbetering minimaal. DOE heeft altijd gepleit voor overleg, doorpraten, samen naar oplossingen zoeken, alle deskundigheid betrekken. Alleen zo zal het beste resultaat bereikt worden niet alleen, maar is er ook sprake van een optimaal draagvlak, zei Breeveld donderdag bij de behandeling van het plan.

Breeveld pleitte ervoor om met een 'open mind' te kijken naar bijdragen die de regering heeft ontvangen. Er mag geen ruimte zijn voor wantrouwen, maar juist hier is samenwerking van groot belang. "Simpel afwimpelen acht ik juist in deze crisissituatie van belang. Tegelijkertijd moet daar de houding zijn van afwegen om het beste eruit te halen. Ik stel dit omdat we vaker in deze zaal hebben mogen aanhoren hoe projecten en programma's niet tot hun recht kwamen en beschikbare middelen verdampten. Dat moet nu voorkomen worden. Het geld mag niet over de balk gegooid worden. Ik zal niet rusten totdat we dit land bevrijd hebben van de verspilling en corruptie. Ik wil benadrukken dat alle actoren die door ons uitgenodigd waren het accent gelegd hebben op de afronding van de anti-corruptiewet!", stelde Breeveld.

Vicevoorzitter Melvin Bouva die de vergadering voorzat, zei dat de Anticorruptiewet binnenkort zal worden behandeld. Ook de NDP-fractieleider André Misiekaba, die voorzitter is van de commissie van rapporteurs, garandeerde dat de ontwerpwet op zeer korte termijn zal worden behandeld en goedgekeurd. Breeveld zei op lijn te zijn met Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). Het Fonds gaf op 11 mei 2016 en verklaring uit waarbij aangegeven werd, dat omkoperij een wereldwijd probleem is, waar jaarlijks 1.5 - 2 triljoen US dollar mee gemoeid is. Het zorgt voor het instorten van economieën en dat sociale ondersteuning van minder draagkrachten ten haar doel mist. In een toespraak van Lagarde voor de global anti-corruption summit op 12 mei in London wordt aangegeven dat armoede en werkloosheid symptomen kunnen zijn van chronische corruptie. Terwijl de directe kosten van corruptie bekend zijn zijn de indirecte gevolgen niet te overzien, maar die leiden wel tot lage groei en grotere inkomens ongelijkheid.

De VHP-fractieleider Chan Santokhi voerde ook aan dat het IMF geen corruptie zal toestaan en de aanpak hiervan hoog op de agenda heeft staan. "Maar we vragen aan IMF om de aanpak van corruptie ook op te nemen in het programma," betoogde Santokhi, eveneens verwijzend naar Lagarde.
Advertenties