Moeders verwennen, ondanks crisis
08 May 2016, 23:28
foto
De jaarlijkse Moederdag Happening bij de Soeng Ngie Oriental Market. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het bedrijf Soeng Ngie en Co heeft zondag voor de vijfde keer de ‘Moederdag Happening’ gehouden bij de Soeng Ngie Oriental Market. De financiële crisis in het land en de teruggelopen bedrijfsomzet, zijn geen sta-in-de-weg geweest om de jaarlijkse activiteit te continueren. “Wij hebben met zijn allen wat dieper in de broekzak getast. De moeders zijn onze klanten en zij verdienen het om verwend te worden”, zegt de ondernemer Micle Fung You Kee.

Naast giveaways en live muziek kon het publiek ook dit keer de hapjes en gerechten proeven van ‘chef-kok Micle’. Als een duizendpoot stond hij even achter de pot, verdeelde snacks, presentjes en Surinaamse vlaggen en pakte de microfoon om even ‘Suriname, Ik kan jou niet loslaten,’ mee te zingen. “Dit is onze manier van giving-back en wij bezuinigen niet hierop. Integendeel proberen wij elke keer met meer verrassingen te komen.” Tussen alle bezigheden, is het Fung wel opgevallen dat vergeleken met voorgaande jaren, er dit keer minder publiek op de been was. “Ja, kan door de crisis. Deze activiteit is juist bedoeld als opkikkertje. We hebben een kleinere groep aanwezigen en we maken het gezellig met hen.

Gedaalde omzetten
Ook bij de standhouders van deze wekelijkse zondagmarkt, is het aantal bezoekers opgevallen. “We zien het eigenlijk al een paar weken, sinds de koers zo de lucht in is gegaan. De mensen kopen minder”, geeft Ken Yuan aan. Hij staat in een van de vlees verkoopstands. De geroosterde doksen (Peking eenden) zijn op deze ‘feestdag’ weer het hardst gegaan. De prijs is vorige week met een tientje aangepast en een hele doks kost nu SRD 65, “we zijn nog steeds goedkoper dan een Chinees restaurant.” Voor tien uur waren al zijn 40 eenden verkocht. “We hadden met deze verhoging en de crisis in het land, niet verwacht dat het zo hard zou gaan. Vorige week stonden wij hier met 30 en keerden met vijf terug naar huis.”

De gedaalde omzetten zijn overal voelbaar, zegt Fung. Zijn bedrijf kent een daling tussen de 20 en 25%. Op producten die aan bederf onderhevig zijn, met bij voorbeeld een geldigheidsduur van vier maanden, daar maken wij de verliezen op. De sluiting van winkels de afgelopen weken, heeft ook geleid tot gedaalde bedrijfsomzet. Fung vindt het niet terecht dat ‘Chinezen’ als veroorzakers worden gezien van de koersopdrijvingen van de afgelopen weken. “Toen de koers stabiel was, werden zij ook niet als verantwoordelijken daarvoor gezien.” Fung zegt dat zijn bedrijf al enige tijd bezuinigt door minder te bestellen, minder lichten in de winkel aan te doen en leveranties aan klanten zoveel mogelijk in een auto af te handelen. “We hebben nog geen personeel bedankt en zullen dit echt als een laatste optie houden. Onze werknemers hebben ons in alle goede tijden bijgestaan.”
Advertenties