Cevihas-directeur zonder toestemming uitlandig
19 Mar 2016, 05:35
foto
Derryl Boetoe


Derryl Boetoe, de huidige directeur van Cevihas, is zonder toestemming van de raad van commissarissen (rvc) en zonder die van de aandeelhouder, naar Miami vertrokken. Cevihas NV (Centrale voor Vissershavens in Suriname) is een parastataal bedrijf en valt onder het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Benz Abbas moest in januari zijn directeursfunctie afstaan aan Boetoe.

Perdiepkoemar Khedoe, president-commissaris van de rvc bij Cevihas, zegt dat Boetoe hem niet heeft gemeld dat hij uitlandig zou zijn. In geval van uitlandigheid van de directeur, neemt de president-commissaris waar bij het bedrijf. “Als er iemand moet afreizen worden voorstellen gedaan aan de raad, die op zijn beurt deze voorlegt aan de aandeelhouder. Het is de aandeelhouder die beslist,” zegt hij desgevraagd aan Starnieuws.

Khedoe stelt dat hij maandag nog met de raad heeft vergaderd over een rekening bij de Bank of Amerika. Er was afgesproken dat er een delegatie zou afreizen om de bankzaken af te handelen. Een datum was echter nog niet genoemd of vastgesteld. Sinds de aanstelling van de vorige directeur in 2010/2011 is er een rekening geopend van Cevihas. Nu er een nieuwe directeur is aangetreden, moet de rekening worden overgedragen. “Daarover zijn er afspraken gemaakt.” Hoeveel er op de US-dollar rekening zit en waar de gelden vandaan komen, weet Khedoe niet. Al die jaren heeft de voormalige directeur Abbas die rekening beheerd. De raad had en heeft daar geen inzage in. Khedoe onderkent dat er hier veel onduidelijkheden over zijn en dat er een diepgaand onderzoek moet komen.

De rekening is volgens Khedoe geopend om het voor de visbedrijven makkelijker te maken, materiaal voor hun activiteiten aan te kopen. Boetoe is samen met raadslid Caroline Heilbron naar Miami vertrokken. Khedoe kon niet met zekerheid zeggen of Abbas is meegereisd. De aanwezigheid van Abbas is noodzakelijk bij de overdracht. De president-commissaris benadrukt dat de aandeelhouder bepaalt wie mag afreizen als het om een dienstreis gaat.

Hij zal een onderzoek instellen naar de gang van zaken. “Zo gaat het niet, je kunt het bedrijf niet onbeheerd achterlaten.” Khedoe zal nagaan of het om een dienstreis gaat en wie heeft betaald voor de reis- en verblijfskosten. Hij vindt dat privé-reizen niet mogen worden verhaald op het bedrijf. Ook niet nu blijkt dat de directeur zonder toestemming is vertrokken. De raadsvoorzitter stelt maatregelen in het vooruitzicht.

Boetoe is ex-voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement en heeft bij de afgelopen verkiezingen op nummer 15 op de kandidatenlijst van de NDP in Paramaribo gestaan. Hij heeft 1.040 stemmen behaald.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April