Minister Juspol ontstemd over verkoop baby voor SRD 1600
09 Feb 2016, 00:01
foto


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (Juspol) is er zeer ontstemd over dat een pas geboren baby in Apoera is verkocht voor SRD 1600. Dit is in januari gebeurd. Zij heeft rapportages gehad die hartverscheurend zijn. Bij de ingebruikname van de Meldpunt Kabalebo te Apoera zaterdag, benadrukte de minister dat kindermisbruik moet stoppen. Zij stelde dat het misdadig is dat een opa zijn eigen kleinkind alcohol heeft gegeven om te drinken, waardoor het kind drie dagen in coma was. Kinderen worden aan de poort van Greenheart gebracht door moeders "om een man te zoeken". Tegen al deze zaken zal er opgetreden worden.

De minister is blij dat het traditioneel gezag onder leiding van kapitein Carlo Lewis en districtscommissaris van ressort Kabalebo, Naltus Naana, alle medewerking verlenen voor aanpak van kindermisbruik. Naana heeft de minister in een urenlang gesprek op de hoogte gesteld van zorgwekkende praktijken die plaatsvinden in het ressort. Na aanvankelijk wat tegenwerking, is er vanuit de dorpen alle medewerking toegezegd. Ook de leerkrachten helpen mee om kindermisbruik tegen te gaan. Op het Meldpunt is een vrouwelijke agent belast met het opnemen van klachten. De bevolking kan terecht bij het Meldpunt voor familierechtelijke zaken, slachtofferhulp en rechtszorg.

Van Dijk-Silos merkte op dat de vrouw die de baby heeft gekocht nu ophef komt maken bij Bureau Familierechtelijke Zaken. De bewindsvrouw hield de lokale samenleving voor dat een kind geen tafel of een stoel is en niet kan worden verkocht als een stukje vlees. "Je bent een misdadiger als je jouw kind verkoopt. Het kind gaat niet naar de vrouw die het geld heeft betaald. Ik, minister van Justitie laat het niet toe dat u uw kind verkoopt. De vrouw die vindt dat zij recht heeft op de pas geboren baby, kan dat vergeten," zei de minister beslist.

De bewindsvrouw merkte op dat in het hele land kindermisbruik plaatsvindt, maar ressort Kabalebo spant de kroon. De dorpen Apoera, Washabo en Section hebben beloofd dat kindermisbruik aangepakt zal worden. Van Dijk-Silos riep de ouders op om hun kinderen te beschermen. De minister zei zeker te weten dat ook jongens worden misbruikt.

Er komt een strenge aanpak. De bewindsvrouw wil binnen zes maanden tastbare resultaten zien. Ook het ministerie van Volksgezondheid zal meehelpen met begeleiden van misbruikte kinderen, terwijl de voorlichting gegeven zal worden hoe tienerzwangerschappen en seksueel overdraagbare ziekten, voorkomen kunnen worden. De minister deed een beroep op eenieder om mee te helpen, waardoor kinderen kunnen opgroeien tot stabiele volwassenen. Van Dijk-Silos liet duidelijk blijken hoe diep zij is geraakt door kindermisbruik, waarbij vertrouwensmensen zich hier schuldig aan maken. Zij riep de gemeenschap op om dit verwerpelijke gedrag te veranderen.
Advertenties