Droogte noopt Zimbabwe tot noodsituatie
05 Feb 2016, 16:46
foto
Het vee heeft niets meer om te grazen. (Foto's: Reuters)


De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft de noodtoestand afgekondigd in delen van het platteland die zijn getroffen door droogte. Naar schatting hebben 2,4 miljoen mensen – meer dan een kwart van de bevolking- behoefte aan voedselhulp.

De aankondiging komt dagen nadat de Europese Unie er bij Mugabe op aandrong om de noodsituatie af te kondigen zodat donateurs geld kunnen inzamelen om de voedselhulp snel op gang te brengen. De overheid heeft de bevolking opgeroepen niet in paniek te raken, want zij is bezig maïs uit buurland Zambia binnen te halen.
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft gezegd dat ongeveer 14 miljoen mensen in zuidelijk Afrika worden geconfronteerd honger als gevolg van een droogte die is verergerd door het El Niño weerfenomeen.

Zuid-Afrika, Namibië en Botswana zijn ook zwaar getroffen. Zimbabwe heeft een abnormaal lage regenval gehad sinds vorig jaar. Duizenden runderen zijn overleden, omdat de graslanden zijn uitgedroogd. Nu de regens bijna het heel jaar zijn uitgebleven, wordt de situatie alleen maar erger, zegt Jan Vossen, de directeur van de liefdadigheidsorganisatie Oxfam in Zimbabwe. “In sommige delen van het land, zien we zelfs dat mensen, boeren, hun vee voeden met het rieten dak van hun huizen,” schetst hij de situatie. De agrarische sector is het zwaarst getroffen. Tabak- en katoenboeren zetten zich ook schrap voor een ramp.

Het zuidelijke Afrikaanse land heeft nog steeds moeite om uit de steile recessie van 1999-2008 te raken. In die periode nam de economie met bijna de helft af. De ergste droogte in een kwart eeuw zal naar verwachting de problemen alleen maar verergeren.

Zimbabwe heeft voorspeld dat de economie dit jaar zou groeien met 2,7%, maar de Wereldbank zei woensdag dat de droogte en de zwakke mondiale grondstoffenprijzen de groei zullen beperken tot 1,5% - hetzelfde als vorig jaar.
Advertenties