Personeel AZP boos over uitstel betaling kledingtoelage
15 Jan 2016, 11:06
foto


Het personeel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft vanmorgen zijn ontevredenheid betuigd over het uitstel van betaling van de kledingtoelage. De directie heeft in een circulaire meegedeeld dat de kledingtoelage niet uitbetaald kan worden uiterlijk 15 januari, zoals gebruikelijk en vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst. Algemeen directeur Antoine Brahim om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de leiding haar uiterste best doet om naast salarissen de kledingtoelage eind deze maand uit te betalen.

Brahim legt uit dat door de moeilijke situatie waarin het ziekenhuis verkeert, er onvoldoende middelen zijn om de SRD 4,8 miljoen kledingtoelage over 2016 nu uit te betalen. Hij benadrukt dat kleding belangrijk is voor het ziekenhuis, waarbij hygiëne voorop staat. De werknemers hebben de bond vanmorgen te kennen gegeven dat zij ontevreden zijn met de situatie. Brahim zegt dat met de bond onderhandeld wordt over het wensenpakket van dit jaar. Maandag wordt het onderhoud voortgezet.

De AZP-directeur heeft tijdens de oudejaarsviering er ook op gewezen dat de problemen in de zorgsector zijn toegenomen in plaats van af te nemen. De Wet op de Nationale Basiszorgverzekering (BZSR) is in oktober 2014 ingevoerd om het zorglandschap gezond te maken en naar een nieuw evenwicht te brengen met zelfs aanzienlijke besparingen voor de overheid, “daar is weinig van terecht gekomen.” Integendeel, zijn de problemen zelfs toegenomen. “We hebben te kampen met grote liquiditeitsproblemen en zitten nog altijd met heel veel vragen en onduidelijkheden.”

Brahim zegt blij te zijn met het initiatief van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid om alle betrokkenen bij elkaar te brengen om een oplossing te vinden. De ziekenhuizen zijn nog steeds in onderhandeling met de verzekeraars over de tarieven. Er moet een structurele oplossing komen, want anders kan er geen kwalitatieve zorg worden gegarandeerd. De inkomsten zijn gebaseerd op tussentijdse BZSR-tarieven waarmee de ziekenhuizen niet uitkomen. Zo moeten er maar steeds brandjes geblust worden.
Advertenties