Orkaan Joaquin versterkt en geselt Bahama’s
02 Oct 2015, 08:21
foto
Het pad dat Joaquin volgt blijft onvoorspelbaar. (Beeld: NHC)


Orkaan Joaquin heeft verder in kracht toegenomen en is nu een categorie 4 orkaan. Hij heeft zware regenval en wind meegebracht in delen van de Bahama’s. In delen van de oostelijke Bahama’s zijn aanhoudende windsnelheden tot 210 km per uur gemeld.

De Amerikaanse oostkust, waar de orkaan mogelijk zondag aankomt, heeft voorbereidingen getroffen voor het geval Joaquin op Amerikaans grondgebied komt. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) is Joaquin nu een zeer gevaarlijke storm.

Tot nog toe hebben noodhulpteams geen meldingen van slachtoffers in de Bahama's. Weervoorspellers in de VS en de Bahama’s waarschuwen dat de centrale eilanden, waarvan velen laag gelegen zijn, een stormvloed van maximaal 3,7 meter kunnen krijgen. "We weten niet wat het effect van de 210 km per uur voor die gebieden zal zijn,” zegt premier Perry Christie van de Bahama’s. "We weten dat het een afschuwelijke ervaring is."

Foto's op sociale media tonen dat het water tot dicht bij de daken van enkele huizen reikt. Tientallen mensen zouden zijn opgesloten in hun huizen in de zuidelijke Bahama’s. Woensdag was Joaquin van een storm in enkele uren uitgegroeid tot een categorie 4 orkaan, op een schaal van vijf. Het NHC zegt dat Joaquin nog sterker zal worden als hij de centrale Bahama's nadert, maar dat hij waarschijnlijk aan kracht zal verliezen als hij zich naar het noorden verplaatst.

Staten langs de oostelijke kust van de VS - van wie vele in de afgelopen dagen zware regenval te verduren hebben - hebben de bewoners gewaarschuwd om voorzorgsmaatregelen te nemen. Maar het NHC waarschuwt ervoor dat het pad van Joaquin kan veranderen. Het centrum is optimistisch dat de staten Carolina en de mid-Atlantische staten bespaard blijven van de directe effecten van de orkaan.

Intussen hebben de gouverneurs van New Jersey, Virginia, Maryland en Noord-en Zuid-Carolina de noodtoestand uitgeroepen. In Zuid-Carolina is één persoon gedood door de overstromingen in Spartanburg. De scholen in in Charleston in Zuid Carolina zijn vandaag gesloten. Cuba heeft ook voor vier van zijn oostelijke provincies waarschuwingen gegeven.
Advertenties