CBvS beoordeelt aanvragen mobiele betalingssystemen
27 Aug 2015, 14:22
foto
Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad heeft een week geleden het elektronisch nationaal betalingssysteem in gebruik genomen.


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is per presidentiële resolutie aangewezen als toezichthouder en beheerder van het nationaal betalingssysteem in het land. Bedrijven die al dan niet in samenwerking met financiële instellingen mobiele betalingssystemen willen opzetten in Suriname, dienen zich dan ook te houden aan de procedures voor gezonde en veilige betalingssystemen.

Zo dient een provider van mobiele betalingssystemen een uitgebreid businessplan in te dienen bij de bank ter beoordeling van de aanvraag om deze diensten aan te bieden. In het businessplan moeten duidelijk zijn uitgewerkt de opzet, de werking, beveiliging, het geldbeheer en het geldovermakingsproces van de mobiele betaaldienst. Voorts moeten de procedures van klantidentificatie en –verificatie , het beleid voor anti-moneylaundering en bestrijding van terrorisme financiering alsook de wijze van melding van ongebruikelijke transacties duidelijk zijn geformuleerd.

De CBvS zegt dat zij aanvragen van bedrijven krijgt die mobiele betalingssystemen willen opzetten. Deze aanvragers zullen een uitgebreid plan zoals de bank heeft aangegeven, moeten indienen. Na beoordeling van het plan zal de bank haar besluit bekendmaken.

Op 21 augustus heeft de Centrale Bank Surinames Nationaal Elektronisch Betalingssysteem (Sneps) in gebruik genomen. Het systeem biedt meer handige betaaldiensten en maakt de economie transparanter. Voorts zorgt het systeem voor minder risicovolle en kostbare betalingsdiensten. Het volledig automatisch en hyper modern elektronisch betaalsysteem heeft als voordelen tijdwinst, meer zekerheid en minder risico’s bij interbancaire transacties.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April