CLAD-rapport EBS bij pg; DNA krijgt ook inzage
26 Aug 2015, 00:01
foto
Assembleelid Mahinder Jogi vraagt wat de status is van het CLAD-rapport over EBS. (Foto: Raoul Lith)


Waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday beschikt over het rapport van de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) dat opgesteld is over vermeende malversaties bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) meegedeeld dat hij het rapport heeft doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Eerder had Baidjnath Panday aangedrongen op het resultaat van het onderzoek. Mahinder Jogi (VHP) heeft in DNA Hoefdraad gevraagd naar de status van het rapport. De minister zei geen enkele moeite mee te hebben om het rapport ook ter beschikking te stellen van het parlement. Jogi zegt het heel belangrijk te vinden dat het rapport wordt verstrekt aan het college. "De pg doet zijn werk, maar ook wij moeten actie ondernemen. In het rapport is er sprake van dat de Staat voor miljoenen is benadeeld. Het wordt tijd om op te treden, want iedereen zegt corruptie te zullen bestrijden. Het is de hoogste tijd om de daad bij het woord te voegen," stelt het Assembeelid.

Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft het Clad-rapport besproken met de directie en raad van commissarissen. De bewindsman kwam tot de conclusie dat geldschieters het bedrijf in hun greep hebben. Dit is het beeld in de totale publieke sector waar projecten worden voorgefinancierd met enorme winsten. De EBS-directie kreeg een week de gelegenheid om orde op zaken te stellen.

Jogi vindt dat iedereen die zich schuldig gemaakt heeft aan zaken die het daglicht schuwen, aangepakt dient te worden. Hij vindt dat ingegrepen moet worden bij de EBS. Dat had allang moeten gebeuren om te voorkomen dat bewijzen worden weggemaakt. "EBS wordt een testcase voor diverse andere staatsbedrijven waar er ook sprake is van bevoordeling van vrienden en familieleden. Hier moet paal en perk tegen gesteld worden," vindt de VHP-topper. Bij EBS lopen diverse belangen door elkaar, waarbij er een powerplay gaande is. "Er moet zonder aanzien des persoons opgetreden worden," zegt Jogi. Hij is blij dat het CLAD-rapport eindelijk beland is bij de procureur-generaal. Het onderzoek bij EBS is aangezwengeld door ex-assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS).
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April