PL wil vervanging CHS-voorzitter Merkus
26 Jul 2015, 16:23
foto


Pertjajah Luhur is van plan het Centraal Hoofdstembureau (CHS) naar de rechter te slepen. Ook zal president Desi Bouterse een brief krijgen waarin gevraagd zal worden om Eugene Merkus te ontslaan als voorzitter van het CHS. Partijleider Paul Somohardjo vindt dat dit orgaan gewoon uitvoering moet geven aan de wet en deze niet moet gaan toetsen. Daartoe is het CHS niet bevoegd, vindt de politicus. Hij wijst er op dat Raymond Sapoen en Dipakkoemar Chitan teruggeroepen zijn.

Somohardjo belegde zondag een spoedpersconferentie om aan te geven dat deze situatie niet zal worden geaccepteerd. Hij was ook te gast in het programma Welingelichte Kringen van Radio ABC . Somohardjo legde uit dat indertijd de BEP Diana Pokie en Waldi Ajaiso ook had teruggeroepen. Het CHS onder leiding van Lothar Boksteen heeft toen invulling gegeven aan de wet, terwijl de zaak ook bij de rechter was. Assembleevoorzitter Jennifer Simons heeft toen besloten de uitspraak van de rechter af te wachten, die kwam voordat de termijn om nieuwe leden toe te laten was verstreken.

"We leven in een machtsstaat. Recht en wet gelden niet. Hoe kan CHS zo een besluit nemen", benadrukte Somohardjo. Hij zal deze kwestie aanvechten. De PL-voorzitter vindt het ook niet in de haak dat Merkus voor drie leden van CHS heeft getekend die niet aanwezig waren op de vergadering. Dit blijkt uit de brief die PL heeft ontvangen van het CHS. Een lid was ziek en twee waren uitlandig. De PL zal deze kwestie niet laten voor wat het is. "Voor ons zijn Sapoen en Chitan geen Assembleeleden. Zij horen in geen enkele fractie thuis en zijn niet opgenomen in de besluitenlijst van De Nationale Assemblee.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April