Succesvolle start houten dam bij Bedevaartsoord
11 Jul 2015, 18:13
foto
Studenten van AdeKUS en verslaggevers luisteren naar de uitleg van hoogleraar Sieuwnath Naipal bij het Bedevaartsoord te Weg naar Zee. (Foto's Leroy Troon)


De zon piepte zaterdagmorgen nog maar net boven de horizon bij het Bedevaartsoord te Weg naar Zee, toen het team van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) aankwam bij de kust. Het zeewater heeft zich tijdelijk teruggetrokken van de oever, want het is eb. Dit is de juiste tijd om het lopen op de modderbank letterlijk onder de knie te krijgen. Onder leiding van hoogleraar Klimaatverandering en Water, Sieuwnath Naipal, is het startsein gegeven voor het aanleggen van een 'waterdoorlatende houten dam'.

Het was even wennen om de 'modderpaden te bewandelen', maar na wat oefening had iedereen zich de techniek eigen gemaakt om overeind te blijven staan. Om kusterosie tegen te gaan, worden de eerste palen van de waterdoorlatende dam in de modder gestampt. Deze dam zal dienen als golfbreker en zorgt gelijktijdig voor de aanwas van nieuw sediment, waardoor het herstel van de mangrovebossen aan de kustlijn mogelijk wordt. Het gaat om een pilotproject, dat financieel mogelijk is gemaakt door Conservation International Suriname. US$ 15.000 is bijeengebracht door Friends of Green Suriname, een groep van 23 lokale bedrijven die CIS ondersteunt in de milieubeschermende projecten.

“Wij zouden vandaag alleen de eerste paal zetten,” zegt Naipal aan Starnieuws. “Maar na veel inzet en enthousiasme van de vrijwilligers hebben we een groot deel van de eerste rij palen kunnen plaatsen.” De projectleider geeft aan dat het ongeveer drie maanden zal duren voor het resultaat te zien is, maar vanaf nu is het proces van de erosie tegengaan begonnen. Vandaag zijn er tachtig palen gekocht, wij hebben ongeveer tweeduizend palen nodig om het project af te ronden. Gekoppeld aan de eerste rij palen komt er een tweede, de ruimte daartussen wordt opgevuld met materiaal dat sedimenten vast gaat houden, met als resultaat landaanwinst.
De komende tijd zullen de vrijwilligers elke ochtend om 7 uur werken aan de verdere aanleg van de houten dam bij het Bedevaartsoord.

Leroy Troon
Advertenties