VHP en NDP zijn op één lijn over ontwikkelingsissues
06 Jul 2015, 11:22
foto
De delegatie van de VHP na het onderhoud met de NDP-top. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Democratische Partij (NDP) is bereid de ontwikkelingsissues van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) op te nemen in het regeerprogramma. Een groot deel van deze vraagstukken komt ook voor in het paarse verkiezingsprogramma. De oranjepartij mag binnen een week nog meer punten toevoegen aan de ingediende lijst. De NDP zal schriftelijk bevestigen dat de ontwikkelingsvraagstukken opgenomen zullen worden in het uit te voeren regeringsprogramma. Op basis van de brief en het gesprek van vandaag zullen de structuren van de partij beslissen of de presidents- en vicepresidentskandidaat van de NDP zullen worden ondersteund.

VHP-voorzitter Chan Santokhi zei na afloop van het korte onderhoud met de NDP-top vandaag dat de regering zo snel mogelijk aan de slag moet gaan. De problemen in het land zijn immens. De aannemers die voor de overheid hebben gewerkt, hebben aangegeven dat ze arbeiders moeten afvloeien omdat er niet betaald is. Het gaat om ruim SRD 200 miljoen. Bedrijfsleven en vakbeweging hebben hun bezorgdheid geuit over de economische situatie. Hetzelfde geldt voor het maatschappelijk middenveld.

Santokhi haalde aan dat het hele land gebukt gaat onder de situatie. Het is in belang van eenieder dat zo snel mogelijk de problemen aangepakt worden. Ook internationaal droppen de goud- en olieprijs nog steeds. De oranjepartij zal een eigen fractie hebben in De Nationale Assemblee en vanuit de oppositiebanken de ontwikkelingsvraagstukken die aangepakt worden, ondersteunen. Ook de wetgeving die nodig is voor snelle ontwikkeling zullen zo snel mogelijk in orde worden gemaakt. Gepleit is voor een structureel overleg tussen coalitie en oppositie. Daarnaast moet er ook een goede afstemming zijn tussen parlement en regering die samen de wetgevende macht vormen.

De achterban van de VHP zal worden geïnformeerd over de ingenomen standpunten en de toezeggingen die de NDP heeft gedaan. Daarom is de brief die beloofd is van belang. De VHP zal geen kandidaten voordragen. Hetzelfde geldt voor de NPS. Wat de ABOP en PL samen zullen doen, moet nog duidelijk worden. Zoals de zaken er nu voor staan, zal de VHP - indien voldaan wordt aan de voorwaarden - de kandidaten van de NDP ondersteunen. Dinsdag wordt in De Nationale Assemblee in een huishoudelijke vergadering vergaderd over het traject naar de presidentsverkiezingen toe.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April